V Libereckém kraji hledají dlouhodobé pěstouny pro opuštěné děti

26. červen 2015

Liberecký kraj hledá celkem sto pěstounů pro opuštěné nebo ohrožené děti. Tamní krajský úřad teď spouští náborovou kampaň. Chce tak zajistit dětem z kojeneckých ústavů a dětských domovů co nejvíce náhradních rodin, ve kterých by děti mohly dlouhodobě zůstat.

V Libereckém kraji je teď téměř pět set pěstounů. Patří mezi ně i manželé Jiránkovi z Lázní Libverda na Frýdlantsku. Během čtyř desítek let se postarali o 250 ohrožených a opuštěných dětí. Nejvíc jich měli v krátkodobé péči, když byli třeba rodiče ve vězení nebo jim děti soud odebral z jiného závažného důvodu.

Na základě svých zkušeností označují Jiránkovi dlouhodobou náhradní péči za to nejlepší, co mohou děti dostat. Vytvoří si citové pouto, které je pak provází celý život.

Méně peněz - méně pěstounů

S tím souhlasí i náměstkyně libereckého hejtmana Lenka Kadlecová z ČSSD. Hledání dlouhodobých pěstounů bude ale podle ní komplikovanější, mimo jiné i kvůli tomu, že jim stát dává za péči o děti méně peněz.

„Ten stát dává víc peněz pěstounům, kteří se starají o děti krátkodobě, takže se nám jich hlásí víc. A to nepovažujeme za správné, proto jsme se soustředili na hledání dlouhodobých pěstounů,“ vysvětluje Kadlecová.

Podle Jany Navrátilové z Krajského úřadu v Liberci by pěstounské rodiny neměly motivovat peníze, ale chuť pomoci dětem. „My bychom byli rádi, kdyby zájemci byli lidé, kteří mají ve svém životě místo pro dítě a budou umět dítě podpořit.“

Školení pěstounů trvá několik měsíců

Pěstouni musí být na přijetí dítěte dobře připravení. Jejich školení je rozloženo do několika měsíců, vysvětluje Ester Fejfarová sociální pracovnice pro náhradní rodinnou péči.

„Pěstouni se dozvídají informace o vývojové psychologii dítěte, citových vazbách a emocích, výchovných stylech. Zkoušíme modelové situace, například, jak by měli náhradní rodiče připravit dítě na to, že půjdou své vlastní rodiče navštívit do vězení a podobně.“

Budoucí pěstouni se mohou hlásit na městských úřadech po celém Libereckém kraji. Celé řízení pak trvá podle Jany Navrátilové zhruba rok.

„Navštíví je sociální pracovnice z jejich obce, setkají se se sociálními pracovníky na krajském úřadě, absolvují přípravu k přijetí dítěte. A ten delší čas a informace, které k pěstounské péči získají, mohou využít k tomu, aby uvážili, zda opravdu jít do pěstounské péče chtějí. Cílem celého toho řízení vlastně je, aby ten zájemce mohl ve finále jasně říct, o jaké dítě se chce postarat,“ uzavírá Navrátilová.

Spustit audio