V liberecké krajské koalici skončilo období nejistoty. Do koalice Starostů a Změny nově vstoupila ČSSD

25. únor 2015

Rada Libereckého kraje má dva nové členy z ČSSD. Skončilo tak období nejistoty, kdy kraji vládla po odchodu tří zastupitelů Změny rada bez většinové podpory.

Křeslo v radě po hlasování zastupitelů získala sociální demokratka Lenka Kadlecová, která se stane hejtmanovou náměstkyní pro sociální věci a její stranický kolega Vít Příkaský, který teď bude na kraji řídit hospodářský a regionální rozvoj.

Radu opustila Ivana Hujerová ze Změny, která doposud odbor rozvoje řídila, aby umožnila vznik nové koalice Starostů, Změny a nově ČSSD. Podle Martina Půty to byla jediná možnost, jak stabilizovat krajskou vládu.

Původní koalice se rozpadla poté, kdy z ní letos v lednu odešli tři členové Změny v čele s Janem Korytářem, a to kvůli neshodám ve vlastním klubu. Teď jsou v opozici.

Čtěte také

„Jako opozice budeme fungovat tak, jak jsme fungovali v Liberci – jako opozice, která se nenechá uplatit a která bude nazývat věci pravým jménem,“ prohlašuje Jan Korytář, který se spolu se Zuzanou Kocumovou ze Změny hlasování o obměně krajské rady na protest nezúčastnil.

K tajnému hlasování nepřišla ani opoziční ODS. Korytář na zastupitelstvu vyzval Martina Půtu spolu s dalšími radními, aby odstoupil z funkce. Neodstoupím, odpověděl na výzvu hejtman.

Sami komunisté s novou koalicí nesouhlasí. „Od počátku tvrdíme to, že by měla být takzvaně duhová koalice,“ prohlašuje Josef Vondruška z KSČM.

ODS sice o nové koalici nehlasovala, ale podle občanského demokrata Vladimíra Richtera by tenhle "sňatek z rozumu" fungovat do konce volebního období mohl. Pokud budou s koalicí hlasovat i někteří nerozhodní Změnaři, bude mít v 45 členném zastupitelstvu 27 hlasů.

Podle nové náměstkyně hejtmana pro sociální věci Lenky Kadlecové z ČSSD teď není čas na politikaření, ale je nutné urychlit přípravu všech naplánovaných projektů kraje v dopravě, zdravotnictví a v sociální oblasti.

Spustit audio