V Liberci začal soud s prodejci textilu. Stát možná připravili o 60 milionů

17. březen 2015

O téměř 60 miliónů korun připravila podle obžaloby český stát na daních čtyřčlenná skupina obchodníků s textilem a dalším zbožím z Číny. Případ začal řešit liberecký soud. Pachatelům hrozí až deset let vězení.

Kauzu odhalili nizozemští celníci. Žalobu podával u Krajského soudu v Liberci kvůli sídlu jedné z firem státní zástupce Miloš Klátik.

„Předmětem obžaloby jsou dovozy na tři různé obchodní společnosti, přičemž první měla sídlo v Libereckém kraji,“ vysvětlil.

Skupina podle zjištění policie od října 2010 do srpna 2012 dovezla do Česka 737 kontejnerů se zbožím z Číny.

„Mělo se jednat o dovoz textilního a jiného zboží na české obchodní společnosti, kdy bylo nepravdivě deklarováno, že zboží dál pokračovalo do jiných členských států Evropské unie. Což v normálním případě zakládá osvobození od daně z přidané hodnoty,“ popsal Klátik.

Podle obžaloby nastrčené firmy zboží pouze fingovaně přefakturovaly na slovenské a maďarské společnosti. Ve skutečnosti ale nezdaněné zboží za téměř 300 miliónů korun skončilo u asijských odběratelů hlavně v pražských tržnicích.

Obžalovaní vinu odmítají. První z nich, 50letý obchodník z Brna vypověděl, že nevěděl, kde obsah kontejnerů skončil. Uvedl, že měl na starosti jen jejich dopravu z přístavů v Rotterdamu a Hamburku do Česka.

V kauze budou vypovídat ještě dva obžalovaní. Čtvrtý obžalovaný, 46letý obchodník z Číny, je stíhán jako uprchlý.

Spustit audio