V Liberci vzniká nová menšinová koalice

5. duben 2011

V Liberci vzniká nová menšinová koalice, tvořená ČSSD, uskupením Liberec občanům, Věcmi veřejnými a dvěma ze tří zastupitelů Unie pro sport a zdraví. Měla by 18 z celkových 39 hlasů v zastupitelstvu. Koaliční smlouvu zatím strany nepodepsaly, ani nejednaly o personálním obsazení postů ve vedení radnice.

„Snažíme se o nějakou menšinovou vládu, kde budeme předkládat návrhy na zastupitelstvu. Budeme předkládat návrhy jednotlivým zastupitelům a zda je podpoří bude na nich a na jejich klubech,“ popsal představu budoucího vedení Liberce náměstek libereckého primátora Lukáš Martin z ČSSD.

Pro libereckého primátora Jana Korytáře je ale snaha bývalých koaličních partnerů a opozičních Věcí veřejných vytvořit menšinovou koalici nepřijatelná. „Menšinová koalice, která vznikne bez Změny pro Liberec se nemůže obejít bez podpory ODS, a toto si myslím, že není řešení, které je pro Liberec vhodné a pro které hlasovali voliči ve volbách,“ prohlásil Korytář.

Vznikající koalice se podle Lukáše Martina z ČSSD nebrání spolupráci s dalšími stranami ani s lidmi ze Změny pro Liberec, ale bez primátora Jana Korytáře.

Úterní demonstrace před libereckým magistrátem, kterou svolali příznivci Jana Korytáře, se zúčastnilo přes pět stovek lidí. Chtěli vyjádřit svojí podporu nejen současnému primátorovi, ale taky původní koalici. Právě do ní podle demonstrujících voliči vložili minulý rok svoje naděje ohledně boje s korupcí. Na místě byla naše reportérka Ivana Bernáthová.

Současnou situaci na liberecké radnici pro ČRo Sever okomentoval politolog Zdeněk Zbořil.

Spustit audio