V Liberci otevřou pro veřejnost historické městské lázně přestavěné na galerii

9. srpen 2013

Obrovský zájem měli Liberečané a návštěvníci města pod Ještědem o první prohlídku historických městských lázní, které budou už příští rok sloužit jako galerie. Lidé stáli v dlouhých frontách na horkém slunci a málokdo vynechal šanci vidět lázně ve zbrusu novém kabátě.

„Je léto, jsou prázdniny, lidi mají zájem něco dělat, někam se podívat,“ hodnotí vlnící se frontu zájemců o prohlídku paní Eva. Už se ale nemohla dočkat,až bude uvnitř. Tam na návštěvníky čeká architekt Josef Franc - vysvětluje jim, co a kde se ve více než sto let staré budově opravilo, jak vypadá nový přistavěný depozitář, jaké historické části stavbaři zachovali.

„Fasáda je provedená z obkladů z velkoformátových hliníkových desek, které byly odlity technologií do písku, což je historická technologie používaná před těmi sto lety,“ říká Franc a pokračuje:

„Tady ta technologie umožní vybrat nějaký vzor na povrchovou desku a vzor, který tam byl použit, se nechal inspirovat původními pěti tisky, které jsou umístěné v muzeu, z nichž jeden je ve tvaru vlnek. Souzní s tím, že tady byl kdysi rybníček, lázně,voda.“

Galerijní prostory jsou zatím prázdné, umělecká díla se do nich teprve přestěhují, přesto na návštěvníky působí impozantně – hlavně hala, kde byl dříve bazén. V něm se učilo plavat několik generací dětí a mladých lidí. Jsou z nich teď pamětníci, kteří o tom vyprávějí svým vnukům a také to napsali do první návštěvnické knihy.

Osmdesátnice Marta Prchalová a Jiřina Nováková vyprávějí, jak se učily v 50. letech plavat.

"Pan Veselý to tady obhospodařoval, každého naučil, to bylo úžasné. Bylo takové místo, kde to bylo nižší a on je tam pomaloučku zavedl a neučil je nic jiného než jen splývat, jenom museli natáhnout ruku a takhle ležet na vodě.

A nevím, na které straně se skákalo. Já jsem klečela a neodvážila jsem se skočit, tak mě nechal pan Veselý kleknout, strčil mě do zadku a já musela do vody. Mně bylo 22 roků, když jsme sem chodili. To bylo ve čtyřiapadesátém.“

Lidem se prostory líbí

Galerie přestavěná z oblíbených lázní se většinou líbí. “Jakým způsobem je tady ta původní stavba zakomponovaná s tou moderní,“ zazní třeba. Jsou ale i kritické názory.

„Nejproblematičtější pocity mám z té první vstupní místnosti, kde je zastřešený roh původní budovy. Úplně se s tím nemohu srovnat, ale jinak to, co jsem viděl, se mi líbí,“ říká jeden z návštěvníků.

Protože je o prohlídku lázní stále velký zájem, otevře město Liberec mezi 19. až 23. srpnem budovu podruhé. Přesné datum oznámí za pár dní. Lázně totiž zatopily nedávné přívalové deště a opravuje se v nich elektroinstalace.

Spustit audio