V Liberci je míst ve školkách stále málo, Vratislavicím pomohla nová mateřinka

5. duben 2012

V Liberci už začal zápis do mateřských škol. Je ale velmi pravděpodobné, že míst pro děti nebude dostatek. V liberecké městské části Vratislavice nad Nisou se ale díky školce přestavěné ze spořitelny zatím podařilo tento problém vyřešit.

Novou školku otevřely Vratsilavice nad Nisou loni na podzim v přestavěné budově spořitelny, v krásném prostředí zámeckého parku.

„Potěšilo nás, že všechny tříleté děti ve Vratislavicích byly přijaty. Brala jsem i dítě, které bylo narozené až koncem září...“ spokojeně konstatuje ředitelka školky Tanvaldská Iva Muzikářová.

Jestli bude letos dětí u květnového zápisu víc než je kapacita vratislavických školek, to zatím nikdo neví. V každém případě vždy dostávají přednost děti s bydlištěm ve Vratislavicích. Rodiče libereckých dětí by samozřejmě také o umístění svých ratolestí v tomto městském obvodu moc stáli, protože v Liberci se loni nedostalo do školek na šest desítek tříletých dětí a i letos budou mít některé z nich zřejmě smůlu.

Jak ale zdůrazňuje náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda, ani v Liberci zatím nikdo neví, kolik dětí budou chtít rodiče zapsat: „V současné době probíhají zápisy do mateřských školek, ještě v příštím měsíci budou probíhat... Během školního roku se pak snažíme žádostem rodičů o umístění dětí vyhovět.“

Podle náměstka ale město splní zákonnou povinnost – tedy, že všechny pětileté děti do školky půjdou.V Liberci bude v brzké době chybět na dvě stě míst ve školkách. Město ale i přes nedostatek peněz pomalu kapacitu školek zvyšuje. Chystá se například výstavba kontejnerové školky v Ruprechticích, další místa nabídne šest soukromých školek. Některé jsou i jazykové - málokdo ale na ně má peníze, smutně konstatují někteří rodiče.

V Hrádku nad Nisou je podobně jako ve Vratislavicích kapacita školek dostatečná. Některé maminky ale řeší, kam s dítětem v případě, kdy do zaměstnání nepůjdou až v září, kdy děti do školek nastupují, ale třeba už v květnu. I když se Hrádek nad Nisou snaží vyjít rodičům neustálým rozšiřováním kapacity školek vstříc, je možné, že se pro dva a půlleté dítě místo nenajde a paní Katka bude muset využít služeb placeného hlídání.

Ve Vratislavicích se zápisy do mateřské školky uskuteční až v květnu, až těsně před prázdninami tedy bude jasné, zda i letos budou místa pro předškoláky stačit.

Spustit audio