V kauze podvodných nabídek práce na ropných plošinách se u libereckého soudu objevil nový důkaz

20. říjen 2015

V případu podvodných nabídek na výnosné zaměstnání na ropných plošinách ve Venezuele se dnes ( 20.10.) u Krajského soudu v Liberci objevil nový důkaz. Má podpořit obhajobu obžalovaného muže.

Nové důkazy měl ve svých papírech bývalý advokát obžalovaného muže, kterého na dnešek předvolala soudkyně Eva Drahotová. Jednalo se o doklady, které podle obžalovaného dokazují, že zálohy vybrané od zájemců o práci ve Venezuele předal zatím přesně nezjištěnému muži z Německa. Ten měl být podle obžalovaného organizátorem údajného podvodu a všechny peníze, více než 5,5 miliónu korun, měly před 12 lety skončit u něj.

Čtěte také

Důkaz se objevil až po letech. Obžalovaný tvrdí, že ho advokát chtěl předložit, až přijde čas, ale neudělal to. Advokát dnes soudu řekl, že si vlastně už nepamatuje, jak to bylo, ani to, kdo mu doklady předal. Nevěděl ani, že je má.

Soudkyně, státní zástupce i nový obhájce obžalovaného při hlavním líčení doklady v balících, které přinesl advokát, dlouho hledali. Byly ale v němčině. Musí se tedy přeložit a vyhodnotit. Proto soudkyně, která dnes chtěla vynést rozsudek, odročila kausu a rozsudek na začátek prosince.

Podle obžaloby 56letý muž nalákal v roce 2003 na výnosné zaměstnání v Jižní Americe téměř 600 lidí z celého Česka. Většina oklamaných se o venezuelské šanci dozvěděla z inzerátů. Lákadlem byl pro ně plat 2500 eur.

Pracovní smlouvy podepisovali v kanceláři firmy v Liberci-Vratislavicích. Uchazeči o práci na ropných plošinách platili většinou zálohu 10.000 korun. Peníze byly určené na nákup letenky a vyřízení víza. Nikdo ale neodjel.

V případu byl původně obžalován i jeden Němec, jeho trestní stíhání ale zastavila prezidentská amnestie. Na současného obžalovaného se nevztahovala, neboť soud proti němu vedl jednu dobu proces jako proti uprchlému. Teď mu hrozí až deset let vězení.

Spustit audio