V kauze nábytku pro lyžařský šampionát obžalovaní vyvázli bez trestu. Zatím nepravomocně

25. červen 2013

Okresní soud v Liberci zprostil obžaloby tři obviněné v kauze nábytku pro rekonstruované koleje liberecké univerzity. Vysokoškolský areál se opravoval v souvislosti s lyžařským mistrovstvím světa v roce 2009.

V případu už jednou soud zprošťující verdikt vynesl, krajský soud ho ale vrátil zpět na okres. Kauzu odstartovalo šetření Nejvyššího kontrolního úřadu, který zjistil, že si dodavatelská firma nechala Technickou univerzitou v Liberci zaplatit nábytek, který ale nedodala.

Jedna žena a dva muži se podle obžaloby domluvili, že univerzitě nábytek v hodnotě čtyř milionů korun přesto naúčtují. Hodnotu nábytku ale podle obhajoby dodavatel nahradil dodatečnými stavebními pracemi.

Státní zástupce Petr Hořín ale s tvrzením obhajoby a rozhodnutím okresního soudu nesouhlasí.

„Krajský soud uložil, aby soud prvního stupně odpověděl otázku, zda a jaké práce byly provedeny namísto toho nedodaného nábytku. V odůvodnění pana předsedy jsem žádné takové odůvodnění neslyšel. Mám za to, že ta škoda vznikla a že pouze byla poté, co Nejvyšší kontrolní úřad na nesrovnalosti upozornil, dodatečně dorovnána,“ řekl Hořín.

Ve své závěrečné řeči státní zástupce požadoval pro všechny obžalované čtyři roky nepodmíněně. Na místě se pak proti osvobozujícímu verdiktu odvolal.

Obhájce obžalovaných osvobozující rozsudek očekával

Oldřich Filip, obhájce jedné z obžalovaných, která pracovala ve stavební firmě provádějící rekonstrukci kolejí, zprošťující rozsudek očekával.

„Já jsem předpokládal, že pokud okresní soud jednou zaujal zásadní stanovisko k otázce, jestli všichni tři obžalovaní jsou vinni či nevinni, tak s ohledem na doplnění důkazů to nemohlo dopadnout jinak,“ řekl Filip a dodal:

„Jenom si můžu opět postesknout, že tato kauza podle mého názoru neměla vůbec spatřit světlo světa, neboť jsem přesvědčen o tom, že byl kriminalizován obchodně-závazkový vztah a že stát prostřednictvím orgánu trestního řízení do toho neuváženě a překotně vstoupil a výsledek jsme dnes viděli podruhé ve stejné podobě.“

Podle Filipa se celá kauza svezla s problémy lyžařského šampionátu. Případ teď bude po odvolání státního zástupce opět řešit krajský soud.

autoři: Ivana Bernáthová , dab
Spustit audio