V jurtě se dá bydlet celoročně, je levná a nepotřebuje stavební povolení

6. srpen 2017

Brniště na Českolipsku v sobotu hostilo již pátý Festival jurt, zaměřený již tradičně na ekologii, řemesla a přírodní stavitelství. Bylo sice horko, ale v postavených jurtách bylo příjemné klima. A v původní mongolské jurtě, která na festivalu samozřejmě nechyběla, se prý dá bydlet i v mínus čtyřiceti stupních.

„První zmínky o kruhovém obydlí takzvaných divochů jsou v čínských kronikách. Ale archeologicky je doložená jurta Hunů. A v pátém šestém století před naším letopočtem objevili plsť, tudíž se toto kruhové obydlí zateplilo a do mínus čtyřiceti stupňů se velmi hodí,“ vysvětlila Alena Oberfalzerová, která na Karlově univerzitě vyučuje mongolistiku.

Na festivalu měla odbornou přednášku a představilatam také původní mongolskou jurtu. Ta má vstupní dveře, střešní malované tyče zvané uni, dva středové sloupy zvané bagany, střešní okno a také pět stěn, které se můžou jako harmonika složit nebo roztáhnout.

Sloupy v mongolské jurtě zdobené původními ornamenty

„Celá jurta znázorňuje vesmír. Je to hezky zdobené mongolskými ornamenty, které jsou nápodoba toho, co vidí kolem. Mraky, voda, slunce, paprsky a nekonečný uzel. To je štěstí,“ popsala svou jurtu Alena Obelfalzerová.

V obydlí stepních kočovníků je i ve velkém vedru příjemné klima a dá se v ní bydlet i v tuhé zimě. V létě je možné plstěné stěny jurty nadzvednout, takže vnitřek jurty je pak vzdušný a zároveň je ochráněný před světlem a teplem. V zimě se plsť zatáhne, takže v interiéru je pak 20 až 30 stupňů.

„Toto je pětistěnná velká jurta, je to taková průměrná jurta těch bohatších Mongolů. Pak mají ještě pětistěnnou malou a nebo čtyřstěnnou jurtu z vrby. Ta se složí na jednoho velblouda nebo na jeden dřevěný vůz,“ vysvětlila Alena Oberfalzerová.

PhDr. Alena Oberfalzerová, Ph.D. - mongolistka z Univerzity Karlovy

V pětistěnné velké jurtě, která má 5,8 metrů v průměru, bydlí podle ní většinou rodina se čtyřmi až šesti dětmi a někdy i pro rodiči. Všichni tam žijí a vše dělají pohromadě. Pro Evropany zvyklé na život v rozdělených místnostech možná nepředstavitelné, ale pro Mongoly běžný způsob života. Mongolština prý ani nemá výraz pro soukromí.

A na kolik taková jurta přijde? „Já tuto pětistěnnou originální mongolskou jurtu prodávám za 89 tisíc. Protože jsem mongolistka, zajedu si pro ni přímo tam,“ zasmála se doktorka mongolistiky Alena Olberfalzerová. Na jurtu zatím není potřeba žádné stavební povolení, takže ji je možné postavit třeba na zahradě.

Nejlepší prý je nechat si jurty postavit přímo od Mongolů, kteří u nás pracují. Dva Mongolové původem z vesnice prý dokáží jurtu postavit za hodinu. Jinak lze svépomocí postavit zhruba za den.

Spustit audio