V Jablonci začali razit medaile s Václavem Havlem

25. březen 2012

První medaili k uctění památky Václava Havla vyrazila na konci tohoto týdne mincovna v Jablonci nad Nisou. Na přední straně medaile je portrét prezidenta s daty jeho narození a úmrtí. Zadní část zdobí typický podpis Václava Havla se srdcem. Slavnostní ražby medaile se zúčastnila také Dagmar Havlová.

O podobě mince rozhodovali nejen výtvarníci, ale také paní Dagmar. „Dostala jsem návrhy a měla jsem možnost k nim něco říct. Dali mi možnost vybrat a doufám, že jsem vybrala dobře,“ řekla Havlová. Na jednom z návrhů měl prý Václav Havel příliš přísný výraz. Nakonec se ho povedlo upravit tak, že první český prezident působí na medaili lidsky a usmívá se.

Jablonecká mincovna razí medaile ve dvou základních variantách: zlaté a stříbrné. „Kromě toho jsme se rozhodli, že uděláme ještě limitovanou edici deseti zlatých o váze jeden kilogram a deseti platinových, které váží půl kilo,“ popisuje ředitel mincovny Radek Šulta. Prvních sto zlatých mincí, které jsou číslované, se podle něj prodalo ještě před ražbou.

Výtěžek z prodeje medailí půjde na charitu přes nadaci VIZE 97, kterou Dagmar a Václav Havlovi založili. „Zisk chceme použít na obnovu kostela Svaté Anny a připravujeme také projekt, který bude úzce souviset s Václavem Havlem,“ prozradila Dagmar Havlová.

autor: sas
Spustit audio