V Hrádku nad Nisou je pro veřejnost otevřená výstava s „upírem"

24. leden 2012

Lidé, kteří chtějí na vlastní oči vidět vampíra, se konečně dočkali. V Hrádku nad Nisou na Liberecku v centru Brána Trojzemí se dnes (24.1.) pro veřejnost otvírá výstava, na které je k vidění kostra muže, kterou archeologové našli při vykopávkách ve městě a pojmenovali Tobiáš.

Jak na slavnostním zahájení výstavy zaznamenala redaktorka Ivana Bernáthová, lidé, kteří se zašli poprvé na Tobiáše podívat,odcházeli s nadšením.

Vampír Tobiáš je ve skutečnosti kostra muže, který žil v době krále Jana Lucemburského. Kostru zabořenou obličejem do země za hřbitovní zdí našli archeologové předloni. Další odborníci na genetiku a antropologii z ní pak vyčetli, že mohl pocházet z oblasti Albánie a jeho zjištěný vzdálený genetický příbuzný se jmenoval Tobiáš.

Zřejmě se něčím od jiných lidí odlišoval, proto byl pohřben mimo křesťanský hřbitov a proto se mu říká vampír.

Tobiáš jedl hodně obiloviny a pil kravské a kozí mléko. Výjimečně si dal maso. Zemřel ve věku kolem padesáti let. Vědci pomocí počítači zrekonstruovali i jeho podobu. Jeho kosterní ostatky teď leží ve speciální průhledné schránce ve sklepě muzea Brána Trojzemí. Návštěvníci uvidí nejen Tobiáše, ale seznámí se i s domem-polozemnicí, ve kterém mohl žít, talíři, z nichž mohl jíst a dalšími zajímavostmi života lidí ve čtrnáctém století.

Vampír Tobiáš a celá výstava o Hrádku nad Nisou uplynulých staletí bude v Bráně Trojzemí k vidění až do příštího roku.

Spustit audio