V hledišti Naivního divadlo jsou místo diváků objektivy kamer. Pohádky se k dětem dostanou online

Sedmnáct královských dětí, o které se stará princezna Alenka v podání herečky Michaely Palaščákové, pobíhá vesele v libereckém Naivním divadle. Jsou to malinké dřevěné loutky z pohádky Čarovná rybí kostička. Divadlo svá představení nechává natáčet profesionály, byla se tam podívat naše redaktorka.

Místo diváků jsou teď v hledišti Naivního divadla kamery

Liberecké Naivní divadlo přesunulo své inscenace na internet. Pohádky, která si dřív natáčelo jen pro vlastní potřebu jednou kamerou, pro něj nově zaznamenávají profesionálové. Inscenace pro celou rodinu pak divadlo bezplatně nabízí divákům v on-line vysílání. Naše reportérka byla při natáčení pohádky Čarovná rybí kostička v režii Markéty Sýkorové, která měla premiéru v roce 1995.

Tři herci Naivního divadla hrají veselou pohádku s loutkami tak maličkými, že jim jako jeviště stačí stůl. V hledišti je naprosté ticho, nikdo nezakřičí, ani se nezasměje, nezatleská. Místo dětského publika pohádku sledují jen tři objektivy kamer umístěných na stativech, za nimi kameramani, zvukaři a technici – jedním z nich je Robert Pánek, který se tak trošku vrací do dětských let. „Dlouho jsem v Naivním divadle nebyl, je to bezvadný, ony ty pohádky totiž nejsou jen pro děti,“ říká.

Herci při natáčení (uprostřed Diana Čičmanová, vpravo Michaela Palaščáková)

Nejnovější profesionálně natočenou inscenaci Naivního divadla představily naší redaktorce Diana Čičmanová, která hraje s pohádkovou vílu Bábrlínu a Michaela Palaščáková, která v liberecké pohádce mluví za loutku copaté princezny Alenky.

Divadlo svá nejen loutková představení sice natáčí už 20 let, nikdo ale nepočítal se tím, že by bylo nutné záznamy veřejně vysílat. Proto vznikají nové, profesionálně sestříhané. Další pohádku budou herci Naivního divadla hrát jen pro kamery v nejbližších dnech. Děti i dospělí je uvidí na YouTube kanále Naivní divadlo Liberec dětem, nebo v pravidelném vysílání pro mateřské školy.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související