V Hamru na Jezeře mají na táboře i bohoslužby

16. červenec 2011

V Hamru na Jezeře na Českolipsku pořádají už 14. ročník setkání dětských domovů. Pro děti a mladé lidi ho opět připravil Řád rytířů Svatého Václava.

Na tábor do Hamru na Jezeře přijelo 130 dětí a mladých lidí z pěti evropských zemí. Všechny jsou z dětských domovů. „Moc se nám tady líbí. Není tu nuda, pořad je co dělat,“ tvrdí Nikola, Anja a Kaša z polského Zhořelce.

Na táboře byla i bohoslužba, protože ho pořádá katolický řád. Polským a chorvatským dětem se to moc líbilo, protože mají k víře blízko. To, že páter Radek Jurnečka z Liberce hovořil při mši česky, jim nevadilo, liturgii znají. Pro české děti, které tak blízko k náboženství nemají, měl páter speciální promluvu. „Vždycky vyprávím nějaký příběh, který by ty děti měl k něčemu přivést,“ vysvětlil.

Jinak je tábor v Hamru jako každý jiný. „Ráno máme nástup, kde se dozvíme do budeme ten den dělat. Pokud něco špatně uděláme nebo třeba něco necháme ve sprchách tak, děláme kliky nebo běháme kolečka,“ říká Pavel z dětského domova v České Lípě.

Jeden z pořadatelů David Klíma připomněl, že v táboře jsou ještě děti ze Slovenska a Maďarska. Tábor má sloužit k tomu, aby si děti našli kamarády i z jiných zemí, pocvičily se v jazycích a nesmutnily, že nemohou o prázdninách domů za rodiči. „Řád svátého Václava navázal na tradici Svatováclavských rytířů, kteří skončili s Rakouskem-Uherskem. Je to mezinárodní charitativní organizace. Kromě táborů pořádáme taky konference pro vychovatele a vedoucí dětských domovů z pěti států Evropy,“ dodal Klíma.


Zvětšit mapu
Spustit audio