V domě U Zlatého prstenu se můžete vypravit do středověku. A bude vás to bavit

28. únor 2017
Česko – země neznámá

Kousek od Staroměstského náměstí v Praze stojí za Týnským chrámem dům s úzkým průčelím. Dostal jméno U Zlatého prstenu. Podle pověsti prsten upustilo staroměstské strašidlo, majitel domu ho našel a pověsil si ho nad vchod. Reliéf prstenu nad vchodem do goticko-renesanční stavby je na domě i dnes.

V místech, kde dům stojí, byl původně obranný příkop. Ve 13. století ho zasypali a na jeho místě vznikla ohradní zeď. I v současnosti jsou v interiéru patrné její zbytky s dochovanými střílnami. Současnou podobu získala stavba ve druhé polovině 15. století, kdy došlo k propojení dvou starších objektů.

První písemná zmínka o domě pochází z roku 1402, v roce 1429 je poprvé zmiňován jako dům U Zlatého prstenu. Ze staršího období se v interiéru zachovaly fragmenty pozdně gotických nástěnných maleb a renesanční malovaný strop z počátku 16. století.

Muzeum hlavního města Prahy otevřelo v prosinci 2016 v domě U Zlatého prstenu unikátní expozici nazvanou Praha Karla IV. – velkolepé staveniště Evropy. Ukazuje panovníka jako ambiciózního stavitele a urbanistu. Expozice se snaží co nejvěrněji přiblížit podobu měst a život jejich obyvatel v lucemburské době. K vidění jsou jak skutečné, tak i virtuálně provedené modely staveb, které odpovídají nejnovějším vědeckým poznatkům. Odrážejí Karlovy představy i zrealizované záměry, především velkolepý projekt výstavby Nového Města pražského.

Videomapping

Jedním z hlavních exponátů je model pražského souměstí, Starého a Nového Města pražského, Malé Strany a Hradčan, dvou královských hradů (Pražského hradu a Vyšehradu), na němž se pomocí videomappingu demonstruje stavební a urbanistický rozvoj města v průběhu 14. století. Jedno zhlédnutí vydá za mnoho hodin dějepisu.

Děti duchem i tělem nadchne herna nazvaná Po stopách Karla IV. Je koncipovaná jako středověké město. Velká místnost v sobě ukrývá malé boxy a domečky, v nichž si děti mohou vyzkoušet každodenní středověké činnosti. Na tržišti mohou prodávat a nakupovat hliněné nádoby, látky nebo ovoce. Při obchodování si vyzkoušejí tehdejší míry a také se dozvědí, čím se platilo. V tanečním sále se naučí středověký tanec. A kluci mohou dřevěnými meči změřit své síly na středověkém kolbišti.

Nádvoří domu U Zlatého prstenu

„V modelu skriptoria si děti vyzkoušejí psát oříznutým husím brkem a inkoustem podle středověké abecedy,“ ukazuje Iva Vachková z Muzea hlavního města Prahy, která se na přípravě herny velkou měrou podílela. Na polštářích, se sluchátky na uších, se malí návštěvníci zaposlouchají do středověkých skladeb. V trůnním sále si obléknou královský plášť a korunu. A vedle, ve středověké stavební huti, mohou z malých nebo velkých kostek postavit třeba hrad.

Spustit audio