V chráněných dílnách Drak v Liberci finišují práce na vánočních ozdobách, cukroví a hračkách

7. listopad 2014

Za šest týdnů tu máme Vánoce. Možná si říkáte, že je ještě dost času na nákup dárků a další přípravy. Obchodníci, pekaři a výrobci vánočního zboží na severu Čech ale už největšími svátky v roce žijí. Jako Jana Novotová Jahodová, která spolu s kolegyněmi právě teď peče v Liberci stovky kilogramů cukroví.

„Ona je vlastně poslední chvíle už mě zákazníci uhánějí, jak to, že ještě nemáme kolekce. Obchody hlásí, že už tu máme pomalu vánoce. Děláme deset druhů cukroví, to je taková maminčina klasika -linecké, pracny, kokosky, vanilkové rohlíčky, letošní hit jsou asi zázvorky, teď je teprve zkouším, tak uvidím, jaké budou. Protože to se musí vyválet, dát na plechy, na nich to musí být do rána, aby to na to plechu minimálně těch osm hodin a pak to teprve budeme píct,“ popisuje Jana Novotová Jahodová.

V chráněné dílně Drak teď vyrábějí také vánoční ozdoby. „Začínáme plést andělíčky, tamhle dělá kolegyně ozdoby z korálků, které získáváme z darů,“ oznamuje vedoucí dílny Jitka Hásková.

Vítek plete zvonečky z proutí: „Propleteme tak, jak potřebujeme - čtyři a čtyři, přidáme dlouhý pedik, nasadíme na kopyto a jedeme střídavě podle osnovy.“

Vánoční ozdoby děvčata balí do krabic, které dodávka odváží do obchodů, kde to začíná vonět vánocemi stejně jako v dílně.

Spustit audio