V Česku je zřejmě další případ BSE

23. červen 2005

Veterináři mají podezření na dvacátý případ BSE v Česku. Takzvanou nemoc šílených krav mělo 73 měsíce staré uhynulé zvíře z hospodářství Zetka Strážník na Semilsku. To chová přes 500 krav. Pokud se choroba nakonec potvrdí, utraceno bude přes 100 kusů hovězího dobytka.

Kolika zvířat by se případná nemoc mohla týkat, Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben: "Pokud bychom hovořili o kohortě, kterou je potřeba utratit, tak je to něco přes stovku. Z hospodářství se zatím nesmí žádná zvířata přesunovat a postup je obvyklý jako u všech ostatních případů."

Nemoc buď potvrdí nebo vyvrátí kontrolní test. Jeho výsledky by měly být známy koncem příštího týdne. Veterináři očekávají, že se podezření potvrdí. V Libereckém kraji jde už o druhý případ BSE.

Česká republika vyšetřila od počátku roku 2001 na BSE přes 770 tisíc kusů skotu. První nakažená kráva se objevila v roce 2001. Veterináři poté nařídili testovat veškerý poražený skot starší 30 měsíců. Poslední, devatenáctý, případ byl potvrzen v půli června.

autor: onč
Spustit audio