V centru Liberce vyrostla umělá ledová stěna. Zdolávají jí desítky horolezců i amatérů.

Přezky, mačky, brýle, rukavice a cepín potřebují horolezci a skálolezci, kteří v Liberci zdolávají umělou ledovou stěnu.

Ta je zcela výjimečná. Už tím, že je přímo ve středu města, v bývalém lomu mezi činžovními domy.

Rampouchy a led vznikaly týden a stěna je vysoká 18 metrů. Lézt tam mohou sportovci i amatéři. Cesty, které vyznačují zavěšená lana, jsou různě obtížné.

V sobotu dorazila i dětská lezecká skupina Alpíci z Milovic. „S dětmi pracujeme celý rok, jezdíme s nimi i na skály, takže zkušenosti mají,“ popisuje horolezeckou zdatnost dětí jejich vedoucí Jindřich Křenek. „Toto je pro ně takové zpestření. Ukážeme jim, že i v zimě se dá lézt venku,“ doplňuje.

Jarko Korbelová z Prahy leze na ledu poprvé: „V létě lezeme. ale tohle je pro nás novinka, „ říká. Od správce lomu Václava Balšánka dostala podrobné instrukce:. „Cepín mějte stále připnutý, aby vám nemohl vypadnout a na někoho spadnout.

V centru Liberce vyrostla umělá ledová stěna. Zdolávají jí desítky horolezců i amatérů

„Lezci zvyklí lézt na stěně dělají tu chybu, že zbytečně baletí. Tady není třeba dělat tak dlouhé kroky, ani se člověk nesmí křečovitě držet cepínu, jinak se zbytečně brzy unaví“ vysvětluje.

Podmínky k lezení na ledu jsou naprosto ideální, a to díky mrazům. Také proto tam bude mistrovství v lezení na rychlost v sobotu 18. února.

V centru Liberce vyrostla umělá ledová stěna. Zdolávají jí desítky horolezců i amatérů
autor: Eva Malá
Spustit audio