V čem tkví výhody poctivého kváskového podmáslového chleba? Máme pro vás úžasný jednoduchý recept

18. listopad 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:39 Rozhovor s herečkou a zpěvačkou Dášou Zázvůrkovou
  • 05:01 Jak a k čemu nosit módní vzorované punčocháče a podkolenky 
  • 08:50 Výživová poradkyně Martiny Jandová a její recept na kváskový chleba
  • 12:18 Poradíme, co dělat, aby nohy nebolely
  • 17:00 Křest knížky Vylomeniny Jiřího Krampola
  • 20:30 Připomínka osobnosti Karla Schwarzenberga

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Kváskový chléb je zdravý

Chléb z kvásku nesporně má několik zdravotních benefitů. Pokud trpíte refluxem nebo nadýmáním, vsaďte na kváskový chléb. Je lépe stravitelný, protože bakterie mléčného kvašení v procesu kvašení rozloží sacharidy.

Co je vlastně kvásek?

Obsahuje spoustu bakterií a kvasinek, díky nimž těsto kyne a mimo jiné získává i typickou nakyslou chuť. Mezi zástupce se řadí zejména bakterie mléčného kvašení lactobacillus. Kvásek je v podstatě směs mouky a vody, která pomocí těchto mikroorganismů přirozeně kvasí.

Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.

Roli zde hraje proces fermentace, tedy kvašení, jenž napomáhá látkové přeměně a rozkladu sacharidů (při kvašení se spotřebovávají jednoduché sacharidy).

Výhody kváskování:

1. Svým složením pozitivně působí na naše zdraví.
2. Má antibiotické účinky, posiluje střevní mikroflóru a tím i imunitu.
3. Je lépe stravitelný a živiny z něj jsou pro nás lépe využitelné (zejména při použití celozrnné mouky, kdy kvásek napomáhá lepšímu využití obsažených látek než droždí).
4. Několik studií prokázalo, že kváskový chléb má nižší glykemický index, což znamená, že vás zasytí na delší dobu.
5. Objevují se názory, že pečivo z kvásku je stravitelnější pro celiaky, tedy lidi s alergií na lepek. Tyto teze však ještě nejsou vědecky potvrzené.
6. A jako bonus - kváskový chléb lépe chutná, voní a déle vydrží.

Nevýhody kváskování:

1. Kyne mnohonásobně déle než droždí.
2. Je také potřeba se s ním naučit pracovat, vychytat správnou chuť, vůni, hustotu kvásku a tak dále.
3. Upéct něco z kvásku může být z tohoto důvodu složitější a je to také ten nejčastější důvod, proč to spousta začátečnic vzdá.
4. Pro někoho je nevýhodou i jeho chuť, například kváskový chléb chutná nakysle, je potřeba si na tuto novou chuť zvyknout.

Recept na kváskový chléb:

Často se mě ptáte na recept na kváskový chléb. Můj zatím nejoblíbenější je celožitná cihla sypaná slunečnicí. Ale dětem a manželovi nejvíce chutná PODMÁSLOVÝ CHLÉB. Chléb je krásně vláčný ještě několik dnů po upečení. Pochutná si na něm opravdu každý.

Ingredience
  • Rozkvas:
  • 80 g mateřského kvásku
  • 330 g vody
  • 300 g žitné celozrnné mouky
  • (Vše dobře promícháme a zakryté necháme na lince 8-10 h kvasit)
  • Těsto:
  • 200 g acidofilního mléka (podmáslí, či kefíru)
  • 3,5 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička sladu (pokud nemáte, tak lžičku cukru)
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 540 g hladké špaldové mouky

Chléb z kvásku je daleko zdravější než z droždí. Tradiční kvásek je tvořen pouze žitnou moukou a vodou. Tato směs začne za příznivé teploty přirozeně kvasit - fermentovat.

Pro naše tělo mají antibiotické účinky a posilují naši střevní mikroflóru a tím i naši celkovou imunitu. Kváskový chléb je lépe stravitelný a živiny z něj jsou proto pro nás lépe využitelné. Někoho po kynutém těstě bolí břicho, pálí žáha a necítí se dobře. Po kváskovém těstě většinou nebývá žádný problém.

Nevýhodou kvásku je, že kyne až desetkrát pomaleji než kvasnice a kynutí trvá různě dlouho. Musíme s tím počítat a většinou je potřeba začít s rozkvasem den předem, než chceme péct.

POSTUP:
Po 8-10 hodinách k hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin na těsto. Vymísíme těsto, které necháme v teple kynout asi 2 hodiny (těsto zdvojnásobí svůj objem). Během této doby každých 30 minut těsto přeložíme). Po cca 2 hodinách ho přendáme na lehce pomoučený vál a stočíme do bochníku. Poté vložíme do pomoučené ošatky (používám bramborový škrob) a necháme kynout cca 2 hodiny.
Pečeme ve vyhřáté troubě (trouby vyhříváme minimálně 30 minut před pečením) na 250 stupňů 10 minut. Po 10 minutách snížíme teplotu na 190 stupňů a pečeme dalších 30 minut. Po upečení vložíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související