V bukovém lese u Raspenavy už nehoří. Požár v poledne uhasili

16. říjen 2018

Hasiči v poledne zlikvidovali požár bukového lesa v Jizerských horách.

Při ranní kontrole objevili u Raspenavy na Liberecku ještě čtyři skrytá ohniska, další dopoledne při dohašování. Prolili je a prohrabali. Na místě dnes zasahovalo šest jednotek, v poledne velitel zásah ukončil, řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková.

Požár v těžkém terénu ve svahu mezi Raspenavou a Ferdinandovem hasičům nahlásili v pondělí krátce po sedmé hodině ranní. Hasiči tam měli přes den nataženo přes 600 metrů hadic a z České Lípy si nechali dopravit velkokapacitní čerpadlo, která čerpalo z rybníka 5 000 litrů vody za minutu. S hašením v pondělí pomáhal také vrtulník policie, který provedl 40 shozů. Až kolem čtrnácté hodiny se podařilo oheň dostat pod kontrolu. Na noc museli hasiči místo kvůli nebezpečnému terénu opustit.

„Dnes bylo na místě šest jednotek a pro zajímavost na dohašování spotřebovali 27 000 litrů vody,“ poznamenala Bílková. Na místě byl i vyšetřovatel příčin požáru hasičů a policie. „S jistotou můžeme říct, že nešlo o úmyslné zapálení, spíš se přikláníme k verzi, že šlo o nedbalostní zacházení s otevřeným ohněm,“ dodala Bílková.

CHKO Jizerské hory na svém facebookovém profilu uvedla, že požár vznikl v nejcennějších lesích Jizerských hor, v Národní přírodní rezervaci Jizerskohorské bučiny. Za pravděpodobnou příčinu ochránci přírody považují nedohašené ilegální ohniště. Škody podle Bílkové nejsou velké. Jde o rezervaci, lesní správci proto nechají přírodu, ať si s následky ohně poradí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související