V Bedřichově na Jablonecku volí prezidenta účastníci i diváci závodu Jizerská padesátka

12. leden 2013

V Bedřichově na Jablonecku dnes volí prezidenta účastníci i diváci závodu Jizerská padesátka. Tamní obecní úřad otevřel volební místnost nejen pro svoje obyvatele, ale také pro přespolní. Hlavní závod v běžeckém lyžování se jede až v neděli. Už od pátku ale chodí k volební urně v Bedřichově sportovci, kteří přijeli na doprovodné soutěže.

Na Jizerskou padesátku, která se jede v několika závodech od pátku do neděle, dorazí letos podle organizátorů na sedm tisíc závodníků a až deset tisíc diváků. Mnozí z nich dorazí na celý víkend, a tak nemohou jít volit v místě svého bydliště.

„Já jsem z Jablonce, ale trvalé bydliště mám na Praze 4. Jsem tu dneska na závodech, neměla bych šanci volit v Praze. Vystála jsem asi hodinu a půl frontu na voličský průkaz, jsem tady a jdu volit,“ říká jedna z přespolních voliček.

Během první hodiny a půl přišlo v pátek k bedřichovské urně na 64 přespolních voličů.

„My jsme se připravili na 200 lidí nad rámec trvale hlášených, 254 jich máme trvale hlášených. Větší pohyb přespolních bude tady, v Janově a Liberci,“ říká jedna z volebních komisařek v Bedřichově.

Volební místnost se na obecním úřadu v Bedřichově uzavře, stejně jako na ostatních místech České republiky, přesně ve 14 hodin.

Čtěte také

Prezidenta republiky mohou lidé na severu Čech volit třeba i v tenisovém klubu v jabloneckých Rýnovicích. Obyvatelé části Jizerských hor mohou dokonce do volební místnosti dojet vlakem. V Kořenově na Jablonecku se totiž volí na zastávce Českých drah.

autoři: Michaela Vydrová , sas
Spustit audio