Užijte si letos Metelkův betlém v libereckém muzeu. K vidění bude příště až na Vánoce 2019

4. prosinec 2017 11:40

V libereckém Severočeském muzeu kontroloval restaurátor Kamil Andres stav unikátního Metelkova betlému. Dřevěný pohonný mechanismus, ale i malovaná krajina a téměř 3 stovky filigránsky vyřezaných figurek prošly při složité rekonstrukci jeho rukama. Dnes je dílo Václava Metelky ze Sklenařic na Semilsku už víc než rok v bezpečí klimatizované vitríny.

„Všechny součástky betlému jsou ze dřeva nebo kůže a je potřeba, aby měly správnou vlhkost,“ říká Petr Kostka, pracovník specializované firmy, která vitrínu pro Metelkův betlém postavila.

Po více než roce se na kontrolu betléma přijel podívat restaurátor Kamil Andres z Třebechovic pod Orebem. „Udělalo se pro něj maximum, je v nejlepším prostředí, v jakém může být,“ říká.

Svatá rodina Metelkova betlému

Z celkem 260 figur je pohyblivých 90 kousků. Metelkův betlém bude v Severočeském muzeu v Liberci k vidění po celý vánoční čas. „Až skončí Vánoce, betlém i celé muzeum se uzavře, na betlém dáme speciální obal,“ popisuje ředitel muzea Jiří Křížek a dodává: „Kolem něj se budou dít hrubé stavební práce, ale betlému nic nehrozí.“ Po dvouleté rekonstrukci muzea bude Metelkův betlém znovu k vidění na Vánoce 2019.

Vydejte se na komentovanou prohlídku

Pokud se o něm betlému lidé chtějí dozvědět víc, můžou do Severočeského muzea dorazit třeba na speciální komentovanou prohlídku s kurátorkou Bohunkou Krámskou ve středu 6. prosince od osmnácti hodin.

autor: Lucie Fürstová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související