Územní památka nebo symbol teroru? Kamenný kříž v Jizerských horách budí rozruch

27. červen 2019

Pro některé je nacistickým pomníkem, který oslavuje německý válečný teror. Podle jiných památkou připomínající obyvatele Jizerských hor, kteří zahynuli ve válce. Řeč je o kamenném kříži z období 2. světové války, který stojí pod rozhlednou Štěpánka v Příchovicích v Jizerských horách.

Jizerské hory jsou kromě rozhleden vyhlášené i drobnějšími pomníčky a jeden z nich, kamenný, vzbudil nedávno velkou debatu. Podle některých lidí jde o nacistickou připomínku, jiní to odmítají. Nově je u něj proto umístěna cedule, která má turistům i místním vysvětlit, že přestože pomník vznikl za druhé světové války, není oslavou nacismu.

„Před válkou a za války žili Češi a Němci v Jizerských horách pohromadě a nešlo o to, kdo měl jakou národnost, ale povahu,“ shodují se Petr Fišar, syn Čecha a Němky, a Vlastimil Plecháč, místní patriot a nezávislý zastupitel.

Pomník postavili v roce 1944 Němci. Po konci války v roce 1945 ho Češi strhli a před několika lety ho obnovil místní spolek Jizeran. „Byl k němu takový popisek, který se nezakládal úplně na pravdě. Toho si všimnul soudní znalec, pan Uhlíř, který nám ke kříži přesně popsal, jak vznikal a k čemu měl sloužit.“ Podle nové tabulky i podle Vlastimila Plecháče pomník rozhodně není oslavou násilí a teroru.

U pomníku je nově umístěna cedule, která má turistům i místním vysvětlit, že přestože kříž vznikl za druhé světové války, není oslavou nacismu.

„Je jiná doba a asi by neměl platit princip kolektivní viny, takže je to o nějaké diskuzi, kterou nyní vedou právě místní obyvatelé, a je celkem pochopitelné, že někteří jsou pro a někteří proti.“ Slovy Ivana Rouse je kříž dobrým objektem pro příští výzkum, a pokud by se tomuto tématu někdo pečlivě věnoval, pak by bylo možné zahájit diskuzi o tom, zda má existovat a zda se už nejedná o územní exponát.

To, že se z kulturně historického hlediska jedná o nacistický symbol, je podle historika Ivana Rouse fakt. To ovšem dle jeho názoru není důvod k tomu, aby bylo nutné kříž odstranit. „Kdyby se to pojalo tak, že by se tomu nějaký historik pečlivě věnoval a prozkoumal by to, tak potom bych zahájil diskuzi o tom, jestli to má existovat a jestli to už třeba nemá být i územní exponát.“

autoři: Šárka Škapiková ,
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.