Uvítací cedule rodáka Porsche v libereckých Vratislavicích nechtějí, byl členem NSDAP

19. prosinec 2013

Technická četa dnes v libereckých Vratislavicích nad Nisou odstranila z příjezdových cest všechny cedule, které tuto městskou část označovaly jako rodiště Ferdinanda Porsche. Vadily protifašistickým organizacím a židovské obci. Podle nich oslavovaly člověka, který byl za války důstojníkem SS a členem fašistické NSDAP.

Odstraňování cedulí šlo velmi rychle: technici jen odřízli stahovací kroužky a sloupky nechali. Co kdyby měl zase někdo nápad cedule vrátit?

„Je mi to líto. Co naděláte? Byl to vlastně rodák z Vratislavic,“ jako by se omlouval jeden z pracovníků technických služeb.

Kolemjdoucí lidé kroutili hlavou. „Měli si to rozmyslet dřív, než to sem dali, a nedělat z toho takové cavyky,“ zastavuje se slečna v ulici Seniorů. Přidal se k ní starší pán: „Porsche nic neudělal."

Podle místostarosty Vratislavic Vladimíra Brauna z ODS francouzský soud Ferdinanda Porsche zprostil stíhání za válečné zločiny.

Městská část Liberce ale už chtěla mít klid od bombardování pomocí e-mailů od odpůrců a příznivců místního slavného rodáka.

Ferdinand Porsche
- (3. 9. 1875 ve Vratislavicích nad N. - 30. 1. 1951 ve Stuttgartu),
- Konstruktér automobilů,
- V r. 1937 se stal členem NSDAP,
- U SS dosáhl hodnosti SS-Oberführer,
- Nositel Válečného záslužného kříže bez mečů,
- Po válce byl jako válečný zločinec zatčen a umístěn do vazby ve fr. Dijonu,
- Za válečné zločiny nebyl nikdy odsouzen, po 20 měsících byl z vazby propuštěn,
- Zemřel v 75 letech na následky mrtvice, pohřben je v Zell am See.

"Byly i maily, které nás upozorňovaly, že bychom mohli být objektem ať už trestního oznámení nebo soudních žalob za propagaci nacismu a extremismu. To nás trošku vybudilo k tomu, abychom si nechali vypracovat právní posudek, který nám řekl, ano, tahle situace může nastat, můžete být předmětem stíhání. A doporučil nechat zpracovat posudek od odborníka na extremismus, který by situaci potvrdil, nebo vyloučil. A do té doby doporučil cedule odstranit nebo zatřít,“ říká Braun.

Vyzmizíkovat to ale nešlo, nápis "Vratislavice - rodiště Ferdinanda Porsche" dominoval celé tabuli, takže se cedule demontovaly.

"Cedule zatím skončí u nás ve středisku technických služeb ve skladě a o jejich osudu rozhodnou radní," upřesňuje technik Petr Janků, který odvelel své lidi na poslední cedule.

„Ještě dvě - jedna za mlýnem a u Sedmidomků. Jedna byla u Pekáren a tu už nám shodil, jak byly příznaky zimy, nějaký neposlušný řidič - naboural do značky. Takže svévolně došlo k jejímu odstranění,“ dodává Janků.

Spustit audio