Úterní Noční Linka: Patříte do rodiny chatařů a chalupářů?

18. duben 2023

Patříte, nebo jste také patřili, do rodiny chatařů a chalupářů? Proč vás baví chalupaření, chataření? Sbalíte se s prvním teplým počasím, zamknete byt ve městě a stěhujete se na půl roku na chatu? Nebo jezdíte o víkendech? Proč je chata/ chalupa príma?

Znáte ten vtip o tom, kde u nás v Čechách byla postavena úplně první chata? No přece - na Karlštějně! A skutečně, v nadsázce řečeno jednou z prvních chat u nás byl právě Karlštejn, protože Karel IV. si ho nechal postavil nad Berounkou, aby měl kam jezdit. A na chalupu k bábince přeci odjížděl i Hurvínek… No divíte se ještě, že my Češi jsme národem chatařů a chalupářů?

Malebná roubenka s kůlovým plotem a košatými muškáty v oknech. Ideálně na kraji lesa plného hub či u rybníka. To je stále sen mnoha současných Čechů. Chataření a chalupaření se u nás totiž těší dlouhodobé tradici. Máme jednu z nejhustších sítí tohoto typu nemovitostí v Evropě. A podle průzkumů z července 2022 vlastní rekreační nemovitost zhruba 15 % Čechů, polovina chatařů přitom svoji nemovitost zdědila, další třetina koupila.

Patříte také do rodiny chatařů a chalupářů?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.