Úspěchy jilemnických biatlonistů přesvědčily radní. Všesportovní areál Hraběnka by se mohl začít stavět už letos

3. únor 2015

Biatlonisté dělají v posledních letech českým fanouškům tohoto sportu velkou radost. Proto si podle většiny jilemnických zastupitelů zaslouží, aby mohli trénovat na novém běžeckém areálu se střelnicí. Když vyjdou dotace, měl by se Všesportovní areál Hraběnka v krkonošské Jilemnici začít stavět už letos.

„Budou to asfaltové dráhy, které budou v létě sloužit inlajnistům. V zimě, pokud to zima dovolí, nebo do budoucna, když tam bude zasněžovací zařízení, se tam bude lyžovat. Střelnice pak bude sloužit biatlonistům,“ popisuje nezávislá starostka Jana Čechová.

Jilemnice se může chlubit úspěšnými odchovanci místního sportovního gymnázia - olympijskými medailisty ze Soči Veronikou Vítkovou a Jaroslavem Soukupem.

I teď je v Jilemnici spousta talentů, v létě ale trénují na kolečkových lyžích v běžném provozu na silnici, a to je nebezpečné, říká jilemnický opoziční zastupitel Vladimír Richter z ODS.

„Biatlonisté, naši sportovci umějí, jedou, střílejí, proto je nutné sehnat finanční prostředky, dotace a urychlit vše, co urychlit jde.“

Richter jako předchozí starosta inicioval celou výstavbu a zdá se mu, že nové vedení Jilemnice postupuje při vyřizování všech potřebných povolení a žádostí pomalu.

„My jsme Hraběnku připravovali delší dobu, v minulém zastupitelstvu jsme schválili koupi pozemku, který je potřeba pro jednu část, připravili jsme výměny a koupě pozemků i pro druhou část Hraběnky. Problém je, že od loňského října, kdy jsme to schválili, nebyly všechny potřebné smlouvy vyřešeny a na městě to stojí. Proto se projekční práce, které potřebujete mít pro územní rozhodnutí, zpomalily.“

Starostka Jana Čechová se ale hájí tím, že po říjnových komunálních volbách zastupitelé dojednávali nějakou dobu koalici, pak bylo ustavující zastupitelstvo a teprve na začátku roku se radní mohli naplno pustit do práce.

Podle ní už je hotové územní rozhodnutí, stavební povolení je na spadnutí a teď Jilemnice bude s hotovým projektem žádat o dotace.

„My teď připravujeme žádost o dotaci z ministerstva školství, takže tam bychom požádali o 15 miliónů, my máme v rozpočtu připraveno 20 miliónů, ale myslím si, že v té první části dáme pouze 15 miliónů a ještě bychom požádali o dotaci z Libereckého kraje,“ ujišťuje sportovce starostka.

Ne všichni jilemničtí občané ale o Všesportovní areál stojí. „Ohromný areál je v Jablonci nad Nisou, 50 kilometrů odtud. A bude se stavět další? Myslím, že jsou potřebnější věci a víte, co to bude stát šílených peněz,“ kritizuje záměr Jana Lukešová.


Podle ní se například o koupališti v Jilemnici mluví už dlouho a stále se nic neděje. Dobrou zprávou pro paní Janu ale může být ujištění její jmenovkyně na radnici, že i do koupaliště se chce město pustit, aby měli jilemničtí po ruce vše, co potřebují k relaxaci.

Spustit audio