Unikátní roubený dřevěný most přes Jizeru v Bystré je pryč. Opravují ho tesaři

8. červenec 2016

Lidé v Bystré nad Jizerou na Semilsku se v těchto dnech nedostanou přes unikátní roubený a zastřešený most. Jedinou stavbu svého druhu ve střední Evropě totiž opravují tesaři. Ještě předtím most z roku 1922 přenesl na břeh jeřáb.

„Je to opravdu obdivuhodné, protože jen sehnat trámy, dlouhé téměř 25 metrů, v profilu 50 na 50, by bylo v Čechách nebo na Moravě jen velmi obtížné sehnat. Naštěstí my jsme potřebovali jen poloviční, a i to byl velký problém. Když si představím, jak ty trámy v roce 1922 opracovávali, jak je sem po špatných cestách a koňmo dostávali… Je to obdivuhodné,“ popisuje most šéf tesařů Vladimír Buřt.

Oprava mostu v Bystré

Vesnice Bystrá nad Jizerou na opravu mostu šetřila šest let, než měla alespoň polovinu potřebné částky ‒ dva miliony korun. Podkrkonošskou památku totiž vlastní obec se 120 obyvateli. Na opravy vyhlásilo vedení Bystré i sbírku ‒ v té se vybralo 100 000 korun.

Nakonec dá přes tři miliony korun Liberecký kraj a stát, obec zaplatí jen projekt. Oprava by měla být dokončená v říjnu.

Spustit audio