Unikátní keramickou dílnu objevíte ve Zdislavě u Liberce

9. květen 2018

Vypalování keramiky v pecích vytápěných dřevem a keramickou inspiraci Dálným Východem – to vše najdete v keramické dílně Jaroslava Lady v malebném údolí v obci Zdislava, přibližně dvanáct kilometrů západně od Liberce.

V obci stojí za návštěvu i místní výrobna ručního japonského papíru Michala Gorce, tentokrát se ale vydejme za tamější „světovou“ keramikou pana Jaroslava Lady.

Jaroslav Lada ukazuje velkou pec Noborigama

Keramickou dílnu založil Jaroslav Lada už v roce 1986 na faře v Kryštofově Údolí a o dva roky později ho keramika živila. Myšlenka, že se stane hrnčířem, se zrodila v jeho hlavě už za dob studií na Vysoké škole chemickotechnologické v Pardubicích. Znalost chemie se mu hodí při vypalování. Ale cesta k uskutečnění snu byla dlouhá a trvala dvě desetiletí.

Jak se tam dostat: Keramika Lada se nachází na jižním okraji městyse Zdislava. Cestou ze Žibřidic je to tedy první odbočka napravo, po můstku přes Zdislavský potok. Na cestičku upozorňuje cedulka Keramika Lada. Jen pár kroků od odbočky je autobusová zastávka Zdislava – U lomu. Pokud se do Zdislavy vydáte vlakem, čeká vás dvoukilometrová procházka kolem mariánského sloupu a kostela sv. Jana Křtitele.

Keramická dílna našla svoje místo v hospodářské části chalupy

Komentář Jardy Hořeního – Zdislava, to je nádherný kout Podještědí, kam stojí za to se vypravit nejen za památkami jako barokním kostelem sv. Jana Křtitele či mariánským sloupem sv. Jana Nepomuckého, ale i za zajímavými a šikovnými lidmi. Už jsme se podívali do ruční papírny Michala Gorce, jehož specialitou je japonský papír. A tam jsem se setkal se zajímavou, Dálným východem inspirovanou keramikou pana Jaroslava Lady. Nedalo se odolat a další cesta do Zdislavy vedla do jeho keramické dílny.

Výpal keramiky? Dobrodružství

Každý výpal v dřevem vytápěné peci je jiný. Pokaždé je otevření pece překvapení. „Výpal v peci na dřevo je dobrodružství. Ta pec je totiž živý organismus. Musíte ji poslouchat a vystihnout její rytmus,“ dodává Jaroslav Lada.

Na výrobu a vypalování keramiky se můžete nejen podívat a nechat si o tom poutavě vyprávět, ale také si to vyzkoušet v keramických kurzech. 

Keramika evropská i japonská
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.