„Ukradený“ turnaj: Kauza tenisových dotací se týká i Mácha Lake Open

29. únor 2024 15:26

Kauza tenisových dotací částečně souvisí s turnajem Mácha Lake Open, který tenisový svaz v roce 2023 na poslední chvíli zrušil.

Policie se zabývá sporným nakládáním s tenisovými dotacemi. Státní zástupce 29. února 2024 požádal o vazbu pro dva obviněné. Kauza se týká také ženského tenisového turnaje Mácha Lake Open, který se dříve hrál v Doksech a později v České Lípě.

Od 11. do 18. června 2023 se měl na českolipském stadionu U Ploučnice odehrát turnaj za účasti současných špiček českého ženského tenisu. Český tenisový svaz na poslední chvíli, zhruba týden před turnajem, akci zrušil, přesněji řečeno přesunul pod jiným názvem a bez účasti původního pořadatelského týmu do Říčan u Prahy. Argumentoval tím, že spolupořadatel selhal.

Čtěte také

Několik měsíců předtím investigativní tým Českého rozhlasu rozkryl podivné financování některých turnajů, mimo jiné právě Mácha Lake Open, přes tenisový svaz, respektive spolek ovládaným jedním z obviněných, Vojtěchem Fléglem. Pořadatel Mácha Lake Open Ronald Wawrečka tvrdí, že o ničem nevěděl.

Redaktor Českého rozhlasu Liberec s panem Wawrečkou mluvil. Vzhledem k tomu, že je kauza stále otevřená, nemůže okolnosti příliš komentovat a nechce ani nic předjímat. Dlouhodobě ale tvrdí, že jim byl turnaj Tenisovým svazem ukraden.

Vrátíme-li se k propojení turnaje se současnou kauzou, investigativní novinář Českého rozhlasu Artur Janoušek zjistil, že služby pro turnaj, včetně finančních odměn hráček, šly přes spolek Orel Jednota Praha - Balkán obviněného Vojtěcha Flégla. Zatímco v roce 2022 turnaj podle pořadatele Wawrečky dostal od svazu, potažmo Orla, asi milion korun, tenisovému svazu Fléglův Orel naúčtoval 1,8 milionu.

Mezi obviněnými v kauze tenisových dotací je prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka, Vojtěch Flégl a další tři lidé a pět firem. (Soud v Praze rozhodne o vazbě pro dvojici obviněných ve čtvrtek 29. února později odpoledne).

Podle detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu je škoda téměř 15 milionů korun. Suma přitom může ještě narůst. Pochybnosti nepanují jen nad českolipským turnajem, ale i řadou dalších. Postup byl v dokumentovaných případech podobný. Přes spolky nebo nastrčené firmy se podle zjištění Českého rozhlasu proplácely služby, které vykonal někdo jiný.

Spustit audio

Související