Ukliďme Česko! Přidejte se k sobotnímu celostátnímu úklidu přírody

V sobotu 8. dubna dopoledne začnou v našem kraji dobrovolníci uklízet své okolí. Potkat je můžete třeba v Liberci, ale i v dalších městech. Na velký jarní úklid přírody se chystá například taky Turnov, Jablonné v Podještědí nebo Svijany.

Akce s názvem Ukliďme Česko je celostátní, v Libereckém kraji se do ní podle webových stránek organizátorů zapojí různé organizace, města i jednotlivci. Uklízet se bude většinou od devíti hodin ráno – v Libereckém kraji se zapojí například Liberec, Šimonovice, kde mají úklid na starosti hasiči, Turnov, Jablonné v Podještědí, Svijany a další.

Pomůžou i školy

Účastníci jsou dobrovolníci, dostanou většinou rukavice, pytle a sejdou se na místě, kde je sraz. Zapojit se může kdokoliv. Pak společně procházejí ulice, parky nebo okolí měst a sbírají nečistoty a odpadky. Ty se pak odvezou na skládku. Zapojí se ale taky školy, třeba Základní škola speciální ve Frýdlantu. Protože se v sobotu žáci neučí, tak tam úklidu věnují už dnes celé dopoledne, říká ředitelka Jaroslava Smolová: „Budou sbírat odpadky, které se nashromáždily za zimní období. Díky spolupráci města Frýdlant máme dodané odpadkové pytle, rukavice. Zapojí se většina žáků školy, což je kolem padesáti dětí.“

Místa, kde se uklízí, mohou lidé najít na webu uklidmecesko.cz. Loni se podle organizátorů do akce zapojilo na 86 tisíc dobrovolníků po celé zemi. Na jednotlivá místa úklidu pak obvykle chodí zhruba desítky lidí.

autor: jch
Spustit audio