Uklidili les a vykopali tůně – bojují tak proti suchu

14. říjen 2019 13:15

Aby měly žáby, ropuchy a jiní obojživelníci kde se množit, kopou liberečtí dobrovolníci v městských lesích tůně. Sucho posledních let je totiž o mnohé vodní plochy připravilo. A kde v Liberci umělé tůně vznikají?

Členové Jizersko-ještědského horského spolku v Liberci bojují proti suchu s lopatami a krumpáči v rukou. V městské části Ruprechtice, nedaleko panelového domu, kterému se tu odjakživa říká "hokejka", vykopali společně s dalšími dobrovolníky ze skupiny Trash Hero Liberec soustavu tůní. Strávili tím hodně času a jestli byli úspěšní a jimi vytvořené tůně se zaplní vodou, bude jasné na jaře. 

Členové Jizersko-ještědského horského spolku v Liberci kopou v Ruprechticích umělé tůně
Členové Jizersko-ještědského horského spolku v Liberci kopou v Ruprechticích umělé tůně

Současně také z nedalekého lesa odvezli víc než 100 kilogramů odpadků. 

Při zakládání tůní členové Jizersko-ještědského horského spolku v Liberci spolu se členy skupiny Trash Hero v Ruprechticích také uklidili
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.