Ujede až 200 km, vejdou se do něj 2 lidé s nákupem a zaparkuje téměř všude. Zatím mu říkají „Fido“

2. červenec 2020

Liberecká Technická univerzita pomáhá s vývojem nového městského elektromobilu. Malý městský vůz pro řidiče už od 15 let vyvíjí česká firma Combatra.

Vědecký tým Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií společně s členy Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci se podílí na vývoji malého českého elektromobilu. Autorem designu nového vozu je Karel Vránek, absolvent Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze. Snadno ovladatelný vůz s pracovním názvem „Fido" s maximální rychlostí 45 kilometrů v hodině je určený řidičům od 15 let. Vhodný by ale měl být například i pro seniory nebo lidi se zdravotním postižením. Jednou z jeho předností při jízdě po městě by měla být možnost zaparkovat kolmo k chodníku.

Naši redaktorku s projektem seznámili pánové Pavel Jandura a Jan Peča

Při konstrukci byly využity zkušenosti ze stavby závodních automobilů. Autor projektu a hlavní konstruktér Jaroslav Vorel je 4násobný mistr republiky ve formulových vozech z let 1978 až 2000, svoje vítězná auta si sám konstruoval a stavěl, zabýval se i výrobou závodních komponentů pro PRC (Pedraza Racing Club) a sériovou výrobou dětských buggy-vozítek.

Zdroj: Combatra.cz

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související