Učitelé i žáci se cítí podvedeni, říká ředitelka liberecké školy. Na protest zakryjí známky

26. červen 2020 10:27

Aktualizováno 26. června 2020.
Žáci z liberecké základní školy Husova dostanou vysvědčení ve speciálních deskách, které budou zakrývat známky za druhé pololetí.

Čtěte také

Škola tím protestuje proti způsobu jejich hodnocení za období ovlivněné koronavirovou epidemií. „Učitelé školy se stejně jako žáci cítí podvedeni," uvedla ředitelka Základní školy s rozšířenou výukou jazyků Husova v Liberci Blanka Lukeš Reindlová. Podle ní tím chtějí vyjádřit, že známkování je neobjektivní, nic nevypovídající. Omezení spojená s koronavirem a dočasné uzavření škol ovlivnilo výuku od března, tedy skoro celé druhé pololetí. Škole vadí, že pokyn z ministerstva školství neumožňuje vydat pouze jednotný doklad o absolvování daného pololetí.

I slovní hodnocení musí totiž být převoditelné na klasifikační stupeň ve škále jedna až pět, tedy výborně až nedostatečně.
Blanka Lukeš Reindlová, ředitelka ZŠ s RVJ Husova, Liberec

Horší známky než v pololetí podle ředitelky Blanky Lukeš Reindlové žáci nedostanou. „Některé děti dostaly lepší, jak byly aktivní v rámci online výuky," dodala. Vysvědčení předané ve speciálních deskách má být podle ředitelky pro děti také vzpomínkou na uplynulé období. Převezmou ho v pátek 26. června ve svých třídách. ZŠ Husova ukončí školní rok předčasně kvůli rekonstrukci kuchyně s jídelnou. „Pro děti, které chtějí do školy v příštím týdnu, budeme mít až do pátku takový příměstský tábor," uvedla Lukeš Reindlová. Přihlásilo se zhruba 40 dětí.

I na ZŠ Lesní bude vysvědčení dřív

Čtěte také

Také v ZŠ Lesní dostanou žáci vysvědčení už 26. června. Podle ředitele školy Jiřího Dvořáka potřebují vyřešit technické problémy v kuchyni a zároveň chtěli umožnit dětem odjet na letní tábory už tento víkend. „Abychom měli čisté svědomí, udělali jsme průzkum mezi rodiči, že pro děti na pondělí a úterý zajistíme hlídání formou výletu. Přihlásilo se 14 dětí," dodal Dvořák. Předávání vysvědčení bude podle něj tradičně ve třídách a pro odcházející žáky z devátých tříd slavnostnější v amfiteátru za účasti rodičů.

Ani on není spokojený se známkováním žáků za druhé pololetí. „Běžná normální výuka byla jen měsíc. Čekali jsme, že ministerská vyhláška klasifikace druhého pololetí bude anulující, aby potom někdo na to nepoukazoval a nebylo používáno u přijímacích řízení," uvedl Jiří Dvořák. Při hodnocení žáků podle něj zvolili variantu pozitivního a optimistického přístupu. „Abychom pokud možno nikomu neublížili, tak jsme se snažili, aby tam byly spíš lepší známky, samozřejmě ta objektivita je složitá," dodal.

Vysvědčení až 30. června

V některých školách v Liberci budou učitelé vysvědčení předávat až 30. června, mezi nimi například ZŠ Švermova ve Františkově nebo ZŠ Česká ve Vesci. „Abychom vyšli vstříc rodičům a nemuseli dávat někam hlídat děti. A za druhé neměli jsme ani důvod vyhlašovat ředitelské volno z organizačních důvodů," zdůvodnila ředitelka vesecké školy Štěpánka Vozková. Děti budou podle ní při předávání vysvědčení rozdělené na dvě skupiny podle toho, zda se do školy po jejím otevření na konci května vrátily.

autoři: Michal Balák , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související