U Kyselky se nad řekou Ohří ukrývá v bukovém lese stará kamenná rozhledna

6. leden 2016
Česko – země neznámá

Stalo se vám někdy, že jste při túře došli úplně jinam, než jste původně plánovali a přesto stál výlet nakonec za to? Přesně takhle, vlastně náhodou, se objevil tip na výlet na jednu zatím dobře ukrytou historickou rozhlednu nad řekou Ohří a obcí Kyselka na Karlovarsku.

Kamenná rozhledna byla na konci 19. století součástí důmyslných promenádních cest v blízkosti světoznámých lázní v Kyselce. Vyhlídkovou věž nechal postavit Heinrich Mattoni už v roce 1880. Jeho doba i doba největší slávy lázní v Kyselce je dávno pryč, ale poctivě postavená kamenná rozhledna vydržela dodnes. A to měla v minulosti mnohokrát namále.

Za druhé světové války ji pro její strategickou polohu využívali vojáci. Po válce památka začala pustnout. Teprve až v roce 2003 se rozhledna dočkala toho nejdůležitějšího – nového zastřešení. A tak do ní alespoň nezatéká.

Rozhledna stojí na kopci zvaném Bučina ve výšce 562 metrů nad mořem. A jak je vtipně napsáno u jejího vchodu, nachází se 220 metrů nad Ohří. Kopec je porostlý hlavně mohutnými buky. V minulosti se dokonce i obec Kyselka jmenovala Buková Kyselka.

Kdo hledá, najde rozhlednu

Letos by se kamenná rozhledna měla stát součástí nové naučné stezky. Zatím ji stále ještě musíte tak trochu hledat v lese. Pomůže vám ale červená značka Klubu českých turistů.

Před více než sto lety tu kromě rozhledny vytesali a postavili i schody

Rozhledna je dnes volně přístupná. Na vyhlídkovou plošinu vede celkem 62 schodů po točitém schodišti. Věž měří přes 13 metrů. Musíte být ale opatrní. Schodiště nemá zábradlí. Když budete mít štěstí a nebude zrovna mlha, naskytne se vám téměř panoramatický výhled, dnes trochu omezený vrcholky okolních stromů. Vidět můžete třeba okraj Karlových Varů nebo nejvyšší horu Krušných hor – Klínovec.

A kudy na Bučinu? Z Kyselky je to nahoru na rozhlednu asi kilometr a půl. V průvodcích se píše, že jde o „náročnou procházku s velkým převýšením po kamenitých lesních cestách“. A to nezbývá než potvrdit.

Už v 19. století se snažili těžký terén strmého úpatí Doupovských hor nad Ohří alespoň trochu usnadnit pomocí schodů. Na několika místech cestou nahoru tak, uprostřed hustého bukového lesa, půjdete po schodech vytesaných do skály.

autor: Pavel Halla
Spustit audio