Tymiánový sirup

Má výraznou chuť i aroma. Hodí se ke zvěřině i jiným masům a také do nádivek, paštik nebo třeba do bylinkových másel. V dnešních apetýtových receptech je řeč o tymiánu.

Původ má ve Středomoří. Římané i Řekové ho přidávali do koupelí, protože věřili, že dodává sílu a odvahu. Egypťané ho používali při balzamování a například druidové věřili, že léčí tělo i mysl a přivolává zdraví. My vám dnes tymián nabízíme ve formě letního sirupu.

Budete potřebovat:

  • 200 ml vody
  • 150 g hnědého cukru
  • 12 g tymiánu
  • med

Postup:

  1. Vodu nalijeme do hrnce.
  2. Na mírném plameni necháme ve vodě rozpustit cukr.
  3. Vaříme asi 5 minut.
  4. Poté sundáme z plamene a vložíme tymián.
  5. Je možné použít sušený i čerstvý.
  6. Sirup louhujeme 24 hodin.
  7. Poté scedíme přes sítko.
  8. Podle potřeby dosladíme medem.

Je možné užívat jako lék po lžičkách – pomáhá například při kašli. Nebo sirup využíváme pro šťávu, výborný je s jemně perlivou vodou.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.