Tymiánový sirup
Má výraznou chuť i aroma. Hodí se ke zvěřině i jiným masům a také do nádivek, paštik nebo třeba do bylinkových másel. V dnešních apetýtových receptech je řeč o tymiánu.
Původ má ve Středomoří. Římané i Řekové ho přidávali do koupelí, protože věřili, že dodává sílu a odvahu. Egypťané ho používali při balzamování a například druidové věřili, že léčí tělo i mysl a přivolává zdraví. My vám dnes tymián nabízíme ve formě letního sirupu.
Budete potřebovat:
- 200 ml vody
- 150 g hnědého cukru
- 12 g tymiánu
- med
Postup:
- Vodu nalijeme do hrnce.
- Na mírném plameni necháme ve vodě rozpustit cukr.
- Vaříme asi 5 minut.
- Poté sundáme z plamene a vložíme tymián.
- Je možné použít sušený i čerstvý.
- Sirup louhujeme 24 hodin.
- Poté scedíme přes sítko.
- Podle potřeby dosladíme medem.
Je možné užívat jako lék po lžičkách – pomáhá například při kašli. Nebo sirup využíváme pro šťávu, výborný je s jemně perlivou vodou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.