Turnovští strážníci mají čtyřnohého kolegu. Pomáhá při zásazích proti výtržníkům

15. září 2016

Už bezmála dvacet zásahů má za sebou za poslední dva měsíce nová posila turnovské městské policie, čtyřletý belgický ovčák Dar. Strážníkům pomáhá hlavně při zvládání výtržníků. Vycvičil ho strážník Martin Šída, který s ním chodí do služeb.

Velitel Městské policie v Turnově Luboš Trucka Dara a jeho psovovoda chválí. Je nenahraditelným pomocníkem zejména v letních měsících, kdy lidé na zahrádkách restaurací hodně popíjejí a občas dělají výtržnosti. „Pes byl využíván, když docházelo ke rvačkám a k ublížení na zdraví,“ „Tyto případy jsme často řešili v lokalitě Palackého,“ popisuje Trucka.

„Nad ránem někteří obyvatelé Turnova přemisťovali dopravní značení, rozprchli se a k jejich nahnání jsme použili právě psa,“ dodává velitel policie.

Dar - nový pomocník a kolega turnovských strážníků

Služební pes Dar má kotec na dvoře městské policie. Jeho majitel strážník Martin Šída s ním absolvoval předepsaná školení. Nejčastěji zasahuje proti rváčům a opilcům.

„Na tyto záležitosti je pes většinou veden v náhubku a na vodítku, psovod vede psa a ten štěká na osoby, které se chovají hlučně a agresivně, což působí jako prevence dalších problémů,“ uzavírá strážník.

Spustit audio