Turnovští strážníci budou mít policejního psa. Pomůže jim účinněji pacifikovat podnapilé rváče a agresory

2. červen 2015

S rostoucím počtem otevíraných předzahrádek u restaurací a hospůdek musí strážníci v Turnově na Semilsku více zasahovat při hádkách, fackovačkách a rvačkách opilých hostů. Pořídili si teď proto policejního psa, který při pacifikaci rváčů nahradí až tři strážníky.

„Samozřejmě ten pes musí mít potřebné zkoušky, které teď dělá, v červenci budou poslední. Bude to pak plnohodnotný služební pes jako má Policie ČR. Budeme ho už přes léto nasazovat na přiměřené zásahy proti agresívním lidem,“ informuje velitel turnovských strážníků Luboš Trucka.

Podle velitele obvodního oddělení policie v Turnově Milana Drahoňovského má většina agresívních lidí před psy velký respekt. Bez problémů se většinou nechají odvést v případě nutnosti do policejní cely.

Čtěte také

„Je to minimálně přestupek proti občanskému soužití. My ho musíme zadokumentovat, kdo je pachatel, kdo je poškozený. A když jsou pod vlivem alkoholu, tak se v tom špatně orientuje. Pro řádné vyšetření věci je proto musíme vyslechnout, hovořit musíme i se svědky. A pokud někdo pokračuje ve svém protiprávním jednání, skončí do druhého dne v policejní cele, dokud nebude schopen výslechu,“ popisuje Milan Drahoňovský.

Umístit podnapilé rváče do policejní cely ale není jen tak. „Když je tam alkohol nebo drogy, musíme ještě zavolat lékaře, aby posoudil, jestli zadržený může jít do policejní cele nebo musí na záchytku,“ dodává Drahoňovský.

Do Liberce na záchytku vozí zadržené většinou městská policie. Podle Luboše Trucky je musí strážníci občas hlídat i v nemocnici. A zmiňuje nedávný případ.

„Došlo ke zranění obou účastníků, jak napadeného, tak pachatele, potom si to vyřizovali v nemocnici, demolovali tam zařízení. Až do rána jsme tam museli chránit i ten personál.“

Jak stoupá venkovní teplota, poroste i počet zásahů na předzahrádkách hospůdek, myslí si Milan Drahoňovský: „Neshody, bitky nebo fackovačky, to se bude samozřejmě i stupňovat, což přináší to letní období a my s tím počítáme.“

Spustit audio