Turnov by měl mít vlastní Památný den odchodu sovětských okupačních vojsk z tamní raketové základny

15. červen 2015

Rozbitá vojenská technika, půda zamořená ropnými látkami, vybydlená kasárna i paneláky a silnice jak po bombardování. Tak to vypadalo kolem Vesecka u Turnova před 25 lety po odchodu sovětských vojsk. Někdejší raketová základna pro rakety Scud byla prvním místem v tehdejším Československu, odkud okupační armáda odešla. Řada lidí v Turnově si teď přeje, aby si město odchod sovětské posádky každý rok připomínalo vyhlášením Památného dne.

„Protože se domnívám, že v novodobé historii Turnova jde o úplně nejvýznamnější den, neboť město se z okupované gubernie Sovětského svazu stalo emancipovaným svobodným městem,“ vysvětluje Milan Brunclík, který navrhl vyhlášení Památného dne městským zastupitelům.

Okupační vojska odešla z Turnova 28. května 1990, z dalších vojenských základen na jiných místech někdejšího Československa, jako byly Milovice nebo Kuřivody, odjížděly vojenské transporty zpět do Sovětského svazu až do 21.června 1991.

„Takže jsem si mohl oddechnout, jako většina normálních lidí. Když odešli, tak si to pamatuju, co bylo humbuku kolem toho,“ vzpomínají paní Božena a Jaroslav Bendovi z Prahy.

Pro ně byl odchod okupantů spíš symbolický, protože nežili v sousedství vojenských základen. Pro Milana Brunclíka se ale stala sovětská raketová základna na Vesecku noční můrou.

Život v sousedství armády? Není o co stát…

„Těm, kterým jim lezli někam, těm se jako VIP vrstvě žilo dobře, my ostatní jsme se museli bát, protože, když máte v zádech 6.000 vojáků a možná i víc, tak vám to klidu nepřidá.“

Turnovští si doteď nejsou jistí, jestli na Vesecku nebyly jaderné hlavice, dodnes jsou možná mezi lidmi ruské zbraně.

„Kšeftovalo se se vším - známým se stalo, že jim například nabízeli armádní dělo. Oni tady měli navíc v tom příšerném paneláku óbr Tuzex, ve kterém byly k mání třeba gumičky na zavařování nebo toaletní papír, které tehdy v Československu nebyly.“

Milan Brunclík nezapomene na to, když se před 25 lety vydala první kolona vojenských vozidel směrem na východ.

„Odvezli kromě výzbroje třeba i auta, která si tady koupili, zásobovali se. Oni se totiž přiznávali, že je pošlou třeba až na Dálný východ, že vůbec nevědí, kde budou bydlet, neměli žádné bytové zázemí v Sovětském svazu. Byli to vojáci, hlavně důstojníci, kteří pendlovali po Evropě, po tom sovětském bloku a měli všechno zajištěno od toho vojenského eráru.“

Památný den bude připomenutím minulosti

Památný den připomínající odchod sovětských vojsk z Turnova by měli brzy schvalovat turnovští zastupitelé. Stane se jím 28. květen.

Podle turnovského starosty Tomáše Hockeho z Nezávislého bloku by místní nechtěli oslavy moc přehánět. Hlavně, aby děti a mladí lidé věděli, co všechno se od roku 1968 a následujících 22 let na Vesecku dělo.

„Myslím si, že ve finále to dopadne tak, že bychom vyvěšovali turnovské vlajky na městských budovách a budeme dělat diskuse ve školách a výstavy,“ dodává Milan Brunclík.

Spustit audio