Turistická sezóna končí. Na Troskách připravili poslední letošní program

28. říjen 2018

Mnoho zámků a hradů se tento víkend loučí s návštěvnickou sezónou. Platí to také o hradu Trosky, kde na dnešní den připravili rozlučení s návštěvníky.

„Rozloučení s hradem Trosky bude spočívat především v sokolnických ukázkách, na programu je jízda na koníkovi pro malé děti a flétnové duo Vážná píšťalka. Bude to probíhat od rána od devíti hodin do šestnácti hodin, kdy zavíráme hrad,“ popsal rozloučení se sezónou na hradě na Trosky kastelán Lubomír Martinek.

Mezi věžemi hradu Trosky se o tomto víkendu procházejí lanochodci

Letošní turistická sezóna byla bohatá na víkendové akce. Těch bylo celkem čtrnáct, osmkrát pak letos promítalo hradní letní kino. Lidé tak na hradě mohli na zažít například zabijačku, sokolnické ukázky, setkání trabantů, ukázky středověké hudby, lanochodce nebo dobývání hradu švédským vojskem z doby třicetileté války. Letní kino pak promítalo hlavně filmy Karla Zemana.

„Sezóna byla velmi úspěšná. Byla, dá se říct, stejná jako loni a jako předloni. Koukal jsem se do statistik, tak máme zatím naprosto stejnou návštěvnost, jako v roce 2016. Bylo to 109 148 a my teď máme 109 tisíc a něco málo,“ zhodnotil letošní návštěvnost před posledním víkendem sezóny Martinek. Nejvíce lidí přišlo na Trosky během  Cyrilometodějských slavností, které byly během státních svátků začátkem července.

Hrad Trosky v Českém ráji lákal návštěvníky na Cyrilometodějské slavnosti

A co se stane, až se za posledním návštěvníkem zavře brána hradu?

„Uděláme statistiky a čeká nás taková ta náročná úředničina. Počítání, dělání inventur, a to je práce na delší dobu, to není na jedno odpoledne,“ nastínil Lubomír Martinek. Hrad se podle něj musí také zazimovat.

„Musíme připravit veškerý inventář na zimu, schovat před sněhem, to znamená lavice, koše a tak dále. Musíme hrabat listí, nadchází práce údržbářské,“ popsal kastelán. Tyto nezbytné provozní práce dělá osazenstvo hradu vždy po zavírací době a po skončení celé sezony.

A jaké má kastelán plány na příští sezónu?

„Něco se rodí. Mě a návštěvníkům se velmi líbilo letní kino, takže začínáme vymýšlet filmy na příští rok. Určitě už připravujeme Cyrilometodějské slavnosti, ale na zbytek akcí je ještě čas. Teďka plánujeme takové ty investiční akce,“ přiblížil Martinek.

Úpravy na hradě budou podle něj záležet na povolení od příslušných úřadů. V plánu mají lepší sociální zázemí, novou pokladnu nebo zpevnění přístupové cesty k hradu. Ta je podle Martinka po letošní turistické sezóně v dezolátním stavu. Opravit se bude prý muset nejméně dvě stě metrů.

Spustit audio