Trofeje Tour de France 2017 vyrobili skláři z Českolipska

Až 23. července skončí v Paříži letošní ročník Tour de France, nejlepší závodníci převezmou trofeje původem z Česka. Vyrobili je mistři v lindavské sklárně na Českolipsku. Podle návrhu slovenského designéra Petera Olaha, který pracuje pro mladoboleslavskou automobilku – oficiálního partnera závodu.

Z lindavské sklárny zamíří do cíle Tour de France v Paříži trofeje pro držitele všech čtyř trikotů. Každá z nich váží téměř čtyři kilogramy a vysoká je přes šedesát centimetrů. „Trofej když vzniká – od prvotního nápadu designéra Petera Olaha je tam několik vzorování. Celkově ten proces trval nějakých pět týdnů, ale v momentě, kdy už se shodneme na finálním prototypu, výroba trvá asi pět dnů,“ pospal výrobní proces Aleš Stýblo, viceprezident pro obchod a marketing sklárny v Lindavě.

Nejsložitější práce představuje ruční broušení. Dohlížel na něj Pavel Vydra. „Náročná práce je to hlavně proto, že se jedná o velký kus. Jeden pohár zabere tak 20 až 25 hodin,“ popisuje brusič a dodává: „Je potřeba to předkreslit, nahrubo nabrousit, pak vyjemnit a vyleštit.“

Precizně vybroušená kráska a hodiny práce. Sklářům z Českolipska dala výroba trofejí pro Tour de France zabrat

Nevyčíslitelná hodnota

Vůbec první proces ale ovlivní slovenský designér z mladoboleslavské automobilky Peter Olah. „Když jsme hledali inspiraci pro základní tvar, řekli jsme si – pojďme se podívat na ty závody. Trofej je ve spodní části široká – tak jak je široké startovní pole na začátku a ve vrchní části je zbroušená – na pomyslné špici totiž může stát jen jeden,“ popisuje Olah.

Hodnota samotných trofejí se dá jen těžko vyčíslit. Jedna je ta sportovní oceňující nejlepší závodníky Tour de France. Druhá pak výrobní. „Aby vznikly čtyři trofeje pro vítěze, musí se vyrobit třeba dvacet, ze kterých se pak vybere. Reálná hodnota je asi nevyčíslitelná,“ zdůraznil designér Peter Olah. Díla českých sklářů převezmou nejlepší cyklisté letošní Tour de France v pařížském cíli v neděli 23. července.

Skláři z Lindavy na Českolipsku vyráběli trofeje pro vítěze letošní Tour de France
autor: ppe

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.