Tramvaje jezdí Libercem už 120 let!

30. listopad 2017

K městu pod Ještědem patří už od konce 19. století. Tramvaje jsou součástí duše města, Liberečanům slouží nejen jako dopravní prostředek, ale občas taky jako zdroj mikulášské zábavy, jsou dokonce i inspirací básníkům.

Pravidelný provoz na trase Lidové sady-Nádraží byl zahájen 25. srpna roku 1897. Samostatnou kapitolu tvoří úzkokolejná meziměstská trať mezi Jabloncem a Libercem. Trať vedoucí lukami lesy, opuštěnými lomy, je vyhledávanou kuriozitou i obrazem  půvabné každodennosti Liberečanů a Jablonečanů. Právě ta posloužila libereckému básníkovi Pavlu Novotnému jako námět básnického pásma Tramvestie.  

Přijměte pozvání na cestu  v doprovodu pamětníků, obyčejných cestujících, básníků, zaměstnanců   nebo tramvajových nadšenců z libereckého Bovera klubu, kteří oživují nejen legendární tramvaj z roku 1932 ale třeba i 6MTčko, kterým se můžete projet na zvláštní lince číslo 1. 

Oslavy 120 let tramvaje v Liberci
autor: David Hamr | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.