Tipy na víkend v Libereckém kraji: Ezofestival, projížďka na Zubačce, Krakonoš i vynášení Morany

14. březen 2024

Nabízíme několik tipů, jak strávit předjarní víkend v Libereckém kraji.

Festival Zdraví a Ezoterika v Liberci

Ezoterika, masáž, reiki

V libereckém Koloseu se od pátku 15. března do neděle 17. března koná 10. ročník Festivalu Zdraví a Ezoterika. Vystavovatelé z tuzemska i zahraniční představí své produkty a služby pro zdravý životní styl a alternativní způsob života. Pro návštěvníky je připravená také řada přednášek, například o celostní medicíně, bylinkách, minerálech, astrologii, chiromantii, učení feng-šuej, homeopatii a další.

Příjezd Krakonoše do Harrachova

V sobotu 16. března opět navštíví Harrachov Krakonoš. Tradiční příjezd Pána hor do města doprovodí rej masek, jejich registrace proběhne mezi 10. a 11. hodinou. Samotný průvod se vydá v 11.15 na běžecký stadion pod sjezdovkami, kde je připraven celodenní program. Návštěvníky tam čeká stánkový prodej, občerstvení, Krakonošova losovačka, atrakce pro děti, vystoupení mažoretek, klaunice Jíti či kapely Kompress. Vstupné je zdarma.

Projížďka na Zubačce

Ozubnicová trať

V sobotu 16. března se fanoušci vlakové dopravy mohou svézt historickým motorákem na slavné Zubačce z Tanvaldu do Harrachova. Více o této unikátní trati, i o zajímavých místech kolem ní,  prozradí cestujícím průvodčí v dobové uniformě.
V době jízd historických vozů na Zubačce bude otevřeno Muzeum ozubnicové dráhy v Kořenově, časech 11.45 a 14.45 bude probíhat komentovaná prohlídka Výtopny Kořenov. Tam jsou vystavena různá historická železniční vozidla včetně švýcarského ozubnicového vlaku Rowanzug z roku 1912, který jezdil do nejvýše položené železniční stanice v Evropě – Jungfraujoch a unikátních motorových ozubnicových lokomotiv řady T426.0, které sloužily na trati Tanvald – Harrachov.

Smrtná neděle v Malé Skále

V neděli 17. března oslaví na Boučkově statku v Malé Skále konec zimy. Za doprovodu zpěvu a muziky donesou k Jizeře symbolickou Moranu, zapálí ji a vhodí do řeky. Po návratu na statek čeká účastníky průvodu koncert písničkářky z Lužických hor Jany Vébrové a kontrabasisty Petra Tichého. Vítání jara začíná v 15.30.

Živá kultura v Liberci

Tipy na kulturní akce nejen o víkendu v krajském městě pod Ještědem najdete také v přehledu akcí „Živá kultura = živý Liberec“, který vydává Knihkupectví a antikvariát Fryč s.r.o. Český rozhlas Liberec je mediálním partnerem Knihkupectví a antikvariátu Fryč s.r.o.

autor: reČRoL | zdroj: weby zmiňovaných akcí
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.