„Teď už na Ježíškova vnoučata věřím.“ 91letá Elíza dostala novou mikrovlnku

2. leden 2019

Ježíškova vnoučata splnila v roce 2018 skoro 1900 přání. Další právě plní. Dárky a zážitky si babičky a dědečkové užili nejen v domech seniorů a v domech s pečovatelskou službou, ale třeba i v nemocnicích – jako v té liberecké.

K projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata se připojila i Krajská nemocnice v Liberci. Její zaměstnankyně Jolana Strnadová vytipovala seniory na třech odděleních následné péče, kde se léčí téměř dvě stě pacientů. Byla mezi nimi i jednadevadesátiletá paní Elíza. Jako mladá pracovala ve sklářství, pak celý život v textilním průmyslu a teď bydlí v domě s pečovatelskou službou. Už potřetí se ale léčí na oddělení následné péče. „V životě jsem nic zadarmo nedostala, jen od rodiny,“ řekla dojatá obdarovaná paní Elíza. Když svůj dárek rozbalila, prohlásila: „To není možný. Mikrovlnka.“ Praktickou mikrovlnnou troubu si Elíza od Ježíškových vnoučat přála, i když prý ve splnění moc nevěřila. „Teď už věřím, jsem úplně mimo.“ Novou mikrovlnku si paní Elíza odvezla s sebou do domu s pečovatelskou službou.

Setkání a předání daru bylo plné emocí

Ježíškovým vnoučetem byla paní Simona s dvouletou dcerkou Sárou. „Dvakrát denně jsem se dívala na web Ježíškových vnoučat, abych našla někoho z Liberce, komu splnit přání,“ popsala Simona a dodala: „Jsem z toho dojatá, mám slzy na krajíčku, i když se vidíme poprvé. Je to strašně citlivá záležitost.“

autor: Lucie Fürstová

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.