Technická univerzita hledá nový způsob, jak odstranit námrazu z trolejí

Liberecká univerzita vyvíjí společně s dopravními podniky v Liberci a Ústí nad Labem zařízení, které by dokázalo odstranit námrazu z trolejového vedení. Kvůli námraze se nové trolejbusy někdy vůbec nerozjedou.

Podle provozně-technického ředitele libereckého dopravního podniku Ludvíka Lavičky jsou největší problémy na tramvajové trati mezi Dolním a Horním Hanychovem a také na trati z Liberce do Jablonce podél vody mezi Vratislavicemi a Prosečí nad Nisou.

Nová technologie

V současné době odstraňují dopravní podniky námrazu z trolejí ručně nebo ji strhávají pilníkem, což je ale časově velmi náročné. „Nová technologie by měla ruční práci při odstraňování námrazy zmechanizovat. Znamená to, že nejprve led z troleje oklepe, a pokud to nebude stačit, mechanicky ho odstraní,“ popsal vedoucí projektu Aleš Richter z liberecké univerzity.

Projekt je tříletý, první testy by se však měly uskutečnit už v příštím roce.

Zařízení na odstranění námrazy není prvním projektem, na kterém univerzita s dopravním podnikem spolupracuje. V minulosti to bylo například testování trakčních motorů v tramvajových podvozcích.

autoři: Eva Malá , Lenka Marková
Spustit audio