Tank na náměstí v Liberci připomene tragické události srpna 1968

12. srpen 2018

Tank u podloubí Benešova náměstí připomene 21. srpna Liberečanům tragické události srpna 1968. Instalaci doplní velkoformátové fotografie a dokumenty, zazní i písně Karla Kryla v ne často slýchaném podání.

Liberec byl po Praze druhým městem nejcitelněji postiženým invazí vojsk Varšavské smlouvy. Okupanti po sobě tehdy nechali devět mrtvých a 45 zraněných. Oběti okupace dnes připomíná památník v podobě tankového pásu na nároží historické radnice.

„Myslím si, že to bude velmi důstojné připomenutí. Osobně vnímám, že Liberec je velmi citlivý na rok 68, že to pro nás zdaleka není překonaná událost i proto, že velké množství pamětníků stále žije a ti samozřejmě podněcují objektivní diskusi v naší liberecké komunitě. A Liberec jako druhé nejpostiženější město asi vždycky bude s tím osmašedesátým dýchat,“ řekl náměstek libereckého primátora Ivan Langr (býv. Změna pro Liberec).

Invaze armád států Varšavské smlouvy (SSSR, Bulharska, Maďarska, NDR a Polska) v noci na 21. srpna 1968 zastavila v tehdejším Československu období politického uvolnění a reformu směřující k demokratizaci. Invaze se zúčastnilo na 750 tisíc vojáků a šest tisíc tanků. Liberec byl tehdy prvním velkým městem na cestě okupačních tanků a také místem prvních ostrých střetů s okupanty. Tanky a další vojenská technika v plné bojové pohotovosti totiž mířily do Prahy z Polska. Sovětský tank tehdy pobořil v Liberci podloubí hotelu Radnice, zdivo zasypalo devět lidí, tři z nich zemřeli.

Padající zdivo a střelné poranění tehdy připravilo o život 56letého Vincence Březinu. „Tatínek pracoval jako obuvník v Pražské ulici a na náměstí se běžel podívat. Podloubí spadlo až poté, co vyskočil nějaký šikmooký a začal kolem sebe střílet samopalem,“ vzpomínala před pěti lety jeho dcera Isolda Kristiánová.

Okupanti podle ní prostříleli i pneumatiky tří sanitek, které jely zachraňovat lidi zasypané sutí. Její otec zraněním podlehl o tři dny později v nemocnici. Několikaminutovou střelbu tehdy nepřežilo šest lidí. Dodnes se neví, proč okupanti stříleli.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související