Tání sněhu opět zvedá hladiny řek na Liberecku

29. únor 2012

Tající sníh a déšť zvedají hladiny řek v Libereckém kraji. Výstrahu před nebezpečím povodní vydal Český hydrometeorologický ústav.

Po dlouhotrvajícím dešti to nejprve vypadalo na rychlý vzestup hladin řek. Protože teď ale pouze mrholí, stoupání vody se zpomalilo a tak meteorologové změnili povodňovou výstrahu na pohotovost - to znamená, že dosažení třetího povodňového stupně, kdy by se už řeky vylily z břehů, není pravděpodobné.

Nicméně rychlé tání sněhu je hodně znát a tak máme druhý povodňový stupeň na řece Smědé ve Višňové na Frýdlantsku, na první povodňový stupeň pak vystoupala Lužická Nisa v Liberci a Hrádku a Jeřice v Mníšku. Na prvním povodňovém stupni je i hladina Ploučnice v ve Stráži pod Ralskem, Jizera v Železném Brodě a Černá Desná.

Lidé v okolí Smědé věří meteorologům, že se nic závažného nestane. Hasiči podle starostky Vladimíry Erbanové pouze připravili mobilní protipovodňové zábrany pro jednu ohroženou rodinu, u Bulovského potoka dali takové speciální špunty do propustí,aby se voda nevylévala do vesnice. V noci, obrazně řečeno, vařil Řasnický potok, ale pak se uklidnil. Tudíž teď hasiči Smědou a potoky průběžně kontrolují. Podle jejich hlášení se nic zatím naštěstí neděje.

Spustit audio