Tančík Praga a Čmelák. Unikátní kousky ukazovali v Jizerskohorském technickém muzeu

14. květen 2017

Expozice letecké techniky včetně trenažéru, textilní a šicí stroje, parní kotel z počátku minulého století a především československý tančík Praga, který sloužil ve švédské armádě. To vše lákalo v sobotu k návštěvě Jizerskohorského technického muzea v Bílém Potoce. Konal se tam Den otevřených dveří.

Vystavené letecké motory a techniku doporučoval hlavní pořadatel Pavel Šercl. „Ukazujeme našeho krásného Čmeláka, na kterém jsme čtrnáct dní makali. A revitalizovali jsme textilní expozici,“ řekl.

Práškovací letadlo zvané Čmelák je letošní novinkou. V Bílém Potoce mají provedení nazývané Turbočmelák. Vyrobilo se pouze jednapadesát kusů tohoto letadla. Součástí letecké expozice je i funkční trenažér či motory. A zbytky letadel, které havarovaly v Jizerských horách. Návštěvníci muzea se mohli podívat do textilní expozice, která dostává novou podobu, nebo do energetické expozice, kde byl v sobotu k vidění roztopený původní parní kotel z roku 1907.

„Je tady československý tančík Praga, který jsme opravovali. Na ovládání není moc složitý, složitá je ale příprava rozjezdu tanku, motor se musí rozehřát na provozní teplotu podle přístrojů, které má řidič před sebou, a pak se teprve může rozjet. Odpoledne ho budeme ukazovat v chodu,“ těšil se nejstarší nadšenec muzea a strojař Julián Šercl.

Tančík Praga Strv model 37 se vyráběl pro královskou švédskou armádu a v Bílém Potoce ho zrestaurovali. Dnes patří do sbírky Vojenského historického ústavu Praha. Během Dne otevřených dveří ho detailně předváděli fundovaní Tankaři. Pořadatelé pro sobotní návštěvníky připravili vzduchovkovou střelnici i polní kuchyni.

Jizerskohorské technické muzeum bylo zajímavé i pro ženy, které určitě zaujala sbírka šicích strojů Pavlíny Cvrčkové z Frýdlantu a nedaleká keramická dílna.

Jizerskohorské technickém muzeu je otevřené denně kromě pondělí až do konce října.

Spustit audio