Tady na těch třech lavicích spal stávkový výbor, říká o listopadových dnech roku 1989 herec DFXŠ Ladislav Dušek

17. listopad 2019

Liberecké divadlo bylo první mimopražskou scénou, která se připojila ke stávce. „Odnesl“ to Bohumil Hrabal.

Herci libereckého Divadla Františka Xavera Šaldy byli první mimo Prahu, kteří se před třiceti lety připojili k listopadové stávce. Nové informace o dění v Praze jim vozil režisér Petr Palouš, který s nimi v té době nastudoval hru na motivy knihy Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále. Nakonec se v historické budově divadla nehrálo, ale diskutovalo, protestovalo a stávkovalo. Herci tam pořádali rušná setkání s Liberečany.

Listopadové události roku 1989 v Liberci zachytil na fotografiích Milan Drahoňovský

Byl u toho i liberecký fotograf Milan Drahoňovský; jeho fotografie studentů Střední průmyslové školy stavební, kteří v pondělí 20. listopadu 1989 vyšli na tehdejší Leninovu, nyní Masarykovu třídu se státními vlajkami, se stala symbolem Sametové revoluce v Liberci. K vidění je, spolu s fotkami z koncertu Karla Kryla v Liberci, na výstavě v městské galerii.

Fotografie z koncertu Karly Kryla v Liberci, prosinec 1989
Fotografie z koncertu Karly Kryla v Liberci, prosinec 1989

Třicet let svobody si připomíná Liberec také velkou uměleckou instalací na náměstí před radnicí, a nedělním komponovaným pořadem v Šaldově divadle – 17 zastavení listopadu. Začíná v symbolických 17 hodin a 11 minut a v přímém přenosu ho budou vysílat na velkoplošné obrazovce na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související