Sychrov: Za rohanskou romantikou aneb Nejvyhledávanější památka Libereckého kraje

16. říjen 2017

Zámek Sychrov je absolutně nejvyhledávanější památkou celého Libereckého kraje. Proslulý je ale i zámecký park s oranžerií a zámecká kaple, kde na varhany hrával Antonín Dvořák. Místo natáčení řady českých pohádek – od Nesmrtelné tety až po Nejkrásnější hádanku – láká k návštěvě i teď na podzim.

Tentokrát vystoupíme v železniční stanici Sedlejovice v romantickém lesnatém údolí říčky Mohelky. Od trati seběhneme dolů do údolíčka ke starobylému mlýnu, který navozuje náladu starých příběhů o hastrmanech a potulných tovaryších s nadpřirozenými schopnostmi.

Umělá zřícenina – Arturův hrad

Pokračujeme po modře značené cestě, která vede údolím Mohelky až pod zámek Sychrov. Ještě chvíli nás vyprovází železniční trať, která za chvíli mizí v tunelu. Říční údolí s loukami a mohutnými stromy má malebný, téměř lesoparkový charakter. Brzy litujeme, že pohodlnou silničku musíme opustit a stoupáme prudce vzhůru na hřeben. Projdeme umělou zříceninou – tzv. Arturovým hradem. Za ní je již proslulý zámecký park, obehnaný litinovým plotem.

Sbírka portrétů, které by mohli závidět i ve Versailles

Sychrov - salon královského apartmá

Na místě sychrovského zámku původně stávala na skalnatém ostrohu tvrz královské komory z 15. století. Velkolepost současného novogotického zámku je ale spojena až s 19. stoletím, kdy starému objektu dali novogotickou romantickou podobu Rohanové, starobylý francouzský rod původem z Bretaně. Místnosti zámku jsou vyzdobeny jedinečnými dřevořezbami; proslulá je zdejší sbírka 250 portrétů rohanských předků. Vyhlášený je též celoročně přístupný sychrovský zámecký park o rozloze 26 hektarů, který založil kníže Karel Alain Rohan roku 1820.

Lahůdka pro fanoušky železnice na zpáteční cestě

Ze zámku pokračujeme po červeně značené cestě na nádraží Sychrov. Fandové železnic zde mohou vidět lahůdku – nad údolím Mohelky se tu klene viadukt, který byl na železniční trati pardubicko-liberecké dráhy postaven v letech 1857–1859. Třicet dva metrů vysoká stavba s osmi oblouky ve dvou patrech připomíná slavné mosty v alpském Semmeringu.

Zámek Sychrov
Spustit audio