Zbavit se starostí všedních dní můžete při Modrém putování Šluknovským výběžkem

22. květen 2018

Modré putování kolem dokola Šluknovského výběžku dostalo svůj název podle modré turistické značky, které se na okruhu přibližně 90kilometrovém okruhu držíme.

„Na okruhu je spousta sakrálních památek z 18. a 19. století – většina z nich je zasvěcena Panně Marii,“ vysvětluje organizátor turistického pochodu Martin Zíka a dodává: „Její atributní barva je právě modrá, barva nevinnosti.“

Ač je Šluknovský výběžek považován za velmi chudý a bohem zapomenutý kraj, nebylo tomu tak vždy.

Před 100 a více lety bylo Šluknovsko průmyslově nejrozvinutějším regionem celé rakouské monarchie. „Bohatí věřící podnikatelé se chtěli zalíbit Bohu,“ vypráví Martin Zíka a pokračuje: „Přispívali na výstavbu chrámů, kostelů, křížků, křížových cest. Druhý důvod je ten, že tady byla nejsevernější výspa katolictví, hned za hranicemi byli protestanti. Katolíci se chtěli co nejvíce zviditelňovat.“

Celá trasa Modrého putování je míněna tak, aby se lidé prošli, měli čas na rozjímaní, vychutnali si přírodu i duchovní památky.

Trasa je rozdělena do 4 etap dlouhých přibližně 20 kilometrů. Je jedno, jestli budete putovat zleva doprava, nebo zprava doleva, nebo jestli si vyberete jen některou ze čtyř etap.

Důležité je po cestě se odreagovat od každodenních starostí!

Trasa Modrého putování
Spustit audio