Světová výstava EXPO 2015 v Miláně začíná už za 25 dní. Představí se i české umění z Liberecka

7. duben 2015

1. května začíná v Miláně Expo 2015. V areálu výstavy nebude samozřejmě chybět ani český pavilon, který své expozice zaměří na úspěchy vědy, techniky, na ochranu životního prostředí a výrobu zdravých potravin. Představí se v něm ovšem i české umění.

Návštěvníci z celého světa se tam mimo jiné zaposlouchají do Oratoria pražského Jezulátka od skladatele Varhana Orchestroviče Bauera, který spolupracuje s pěveckým sborem Základní umělecké školy v Jablonci nad Nisou a libereckým výtvarníkem Kamilem Malým.

„Oratorium pražského Jezulátka, uctívající vzácnou sošku, za níž jezdí do pražského chrámu Panny Marie Vítězné tisíce návštěvníků z celého světa, je vlastně korunovační mše, která má mít na Expu v katolické Itálii světovou premiéru,“ vysvětluje autor oratoria Varhan Orchestrovič Bauer.

Kamil Malý vytvořil plastiku Ježíše Krista. Při sochání, jak sám prozradil, kombinoval sádru, sklo a zajímavě tvarovaný mořský korál, který dal celému dílu i název - Srdce Ježíše Krista.

„Korálové srdce začíná v okamžiku, kdy na něj zamíří světla měnící barvy a řízená počítačem, pulsovat, jako by bylo živé. Na plastiku se mohou návštěvníci dívat desítky minut a nepocítí nudu, protože barevné lampy navozují pokaždé jinou atmosféru,“ upozorňují na další detaily a struktury uměleckého díla Kamil Malý.

Plastika je téměř hotová, světelné efekty mají ještě vylepšit nanovlákna z liberecké technické univerzity reagující na změny světelného spektra a taky známá symbolika pražského jezulátka. Oratorium pražského jezulátka od Varhana Orchestroviče Bauera a také dílo Kamila Malého budou mít v České republice premiéru 19. května, a to na koncertě v Jablonci nad Nisou, kde spolu s nimi vystoupí jablonecký soubor Iuventus Gaudé.

Více informací o výstavě najdete na webových stránkách Expo Milano 2015.

Spustit audio